• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Is het goed om te sporten als je reuma hebt?
Beweging

Is het goed om te sporten als je reuma hebt?

In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen reuma, zij hebben (vaak) dagelijks last van pijn, stijfheid en vermoeidheid.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
12 oktober 2019

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’, zoals je gewrichten, botten, spieren en pezen. Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten reuma. Veel mensen met reuma vragen zich af of sporten bij deze klachten wel zo verstandig is.

Blijf sporten met reuma

Hier is een kort antwoord op: ja, sporten met reuma is een goed idee. Door regelmatig te bewegen maak je je gewrichten soepeler, spieren worden sterker en wordt botontkalking tegen gegaan. Daarnaast is sporten goed voor je conditie, verlaag je je cholesterolgehalte en kan je beter ontspannen. Dat je gewrichten slijten en je kraakbeen slechter wordt van sporten is dus een fabel.

Máár als je reuma hebt, is het wel verstandig om uit te zoeken wat goed is voor jouw lichaam.

Tips voor sporten bij reuma

Zoals hierboven benoemd, zijn er veel soorten reuma. Daarom kunnen we niet één lijdend advies geven, maar met deze tips kom je al een heel eind.

1. Luister naar je lichaam
Het allerbelangrijkste is dat je probeert te luisteren naar je lichaam, probeer een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid.

2. Zorg voor een warming up
Passend bij je workout. Bij onze workouts zit deze er automatisch al bij.

3. Langzaam opbouwen

Doe het rustig aan als je zwaarder of intensiever wil gaan trainen. Maak langzaam de trainingen wat zwaarder door enkele herhalingen meer te doen of doe de oefening een aantal seconden langer. Train dus op je eigen tempo!

4. Door krachttraining worden je spieren sterker
Hierdoor kan je meer aan in het dagelijkse leven, door krachttraining verhoog je je belastbaarheid. Je kan meer dingen doen. Denk hierbij aan de thuis krachttraining workouts ´Fit met Mark´ en ´Spieren met Radmilo´.

5. Neem voldoende rust tussen de oefeningen
Hiermee voorkom je dat je lichaam overbelast raakt en met rust geef je jouw lichaam de tijd om bij te komen van jouw inspanning.

6. Blijf niet te lang in één houding
Dit geldt zowel tijdens sporten als in rust. Dit geeft namelijk een zware belasting op je gewrichten. Kies trainingen uit waarbij je in beweging blijft, denk aan wandelen, zwemmen, fietsen. Een minuut lang in een squat-houding blijven staan is dus een afrader.

7. Doe rustiger aan als je reuma in de actieve fase zit
Bij ontstekingsreuma heb je rustige en actieve periodes. Bij een actieve periode heb je last van ontstekingen. Ga in zo’n periode geen intensieve sporten doen, probeer wel te bewegen zoals wandelen, fietsen en zwemmen.

8. Neem rust na sporten
Als je een dag hebt waarop je gaat sporten, probeer dan niet te veel andere dingen te plannen. Zo houd je goed de balans tussen belasting en belastbaarheid.

9.
Meer pijn en stijfheid binnen 24 uur na het sporten?
Doe de volgende workout het iets rustiger aan.

30 minuten per dag

Er wordt vanuit de overheid geadviseerd om minimaal 30 minuten per dag actief te zijn, maar leg je niet te veel druk op. Dit hoeft namelijk niet in één keer. Misschien kan je je workout van Fitchannel in tweeën verdelen? Zo kan je ook even rust nemen tussendoor om goed naar je lichaam te luisteren.

Blijf je het lastig vinden welke oefeningen voor jouw lichaam goed zijn? Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Benieuwd of Fitchannel iets voor jou is? Probeer het nu via een gratis workout.

Deel dit artikel