Lekkende darm: Wat is het en hoe kun je het herstellen?

Leefstijl 04 maart 2020

Lekkende darm: Wat is het en hoe kun je het herstellen?

Last van een lekkende darm? Onze diëtiste legt uit wat het precies is en hoe je het kunt herstellen.

De symptomen van een lekkende darm

Als je ooit wel eens last hebt gehad van je darmen, heb je wellicht al eens gehoord van lekkende darmen. Of in het Engels genaamd: leaky gut. Lekkende darmen zorgen voor een lage weerstand, diarree en/of obstipatie, overgewicht, veel trek in zoetigheid, huidproblemen, psychische klachten zoals depressie en gewrichtsklachten.

Lekken je darmen echt?

Er wordt de laatste jaren steeds meer geschreven over lekkende darmen. Je darmen zouden lekken en dit zou allemaal klachten kunnen veroorzaken zoals overgewicht, allergieën, gewrichtsklachten, depressie, spijsverteringsproblemen, huidproblemen en een verstoorde hormoonbalans.

Laten we je allereerst gerust stellen, want je darmen lekken gelukkig niet écht. Anders zou je darminhoud overal in je buik zitten. Dus de term lekkende darmen klopt in dit geval niet. Maar wat bedoelen ze dan?

Wat is een lekkende darm?

Eigenlijk wordt er bedoeld dat de darm overgevoelig is en dat hij, als hij overprikkeld is, extra grote deeltjes doorlaat. De darm is beschadigd en hierdoor laat hij te grote moleculen door. Waarom dat erg is? De meeste klachten ontstaan doordat de darm nu te grote eiwitten doorlaat. Normaliter worden eiwitten alleen in klein geknipte deeltjes, genaamd aminozuren, opgenomen. Deze te grote eiwitten worden door het lichaam fout herkend, ze geven namelijk dezelfde reactie in het lichaam als wanneer er een virus of bacterie het lichaam betreedt. Bij het doorlaten van te grote eiwitten treedt er een ontstekingsreactie op terwijl er geen virus of bacterie aanwezig. Als er te vaak en te veel grote eiwitten het lichaam inkomen, ontstaan er dus continu ontstekingsreacties. Die ontstekingsreacties zorgen weer voor de eerder genoemde symptomen.

Wat kun je doen aan een lekkende darm?

Probeer je darmen enkele weken rust te geven door onderstaande toe te passen:

  • Drink geen koffie en/of alcohol
  • Vermijd zo veel mogelijk de snelle koolhydraten, zoals: suiker, honing, fructose, frisdrank, vruchtensap koek, snoep, wit brood, witte pasta en rijst.
  • Eet veel vezelrijke voeding, zoals: groente, peulvruchten, zaden en pitten en noten.
  • Kauw goed op je eten. Hier begint namelijk al de vertering van je eten.


Als je al het bovenstaande een tijd (1 tot 2 maanden) hebt geprobeerd en je blijft klachten houden, misschien kan een supplement als collageen en pre- probiotica je dan helpen om de darmen en darmflora te herstellen.

Peggyverhoef
Peggy Verhoef Diëtist, coach en personal trainer

Mijn naam is Peggy Verhoef, diëtist, coach en personal trainer. Ik schrijf met veel plezier blogs rondom gezondheid, voeding en sport. Ik heb een tijd lang training gegeven aan zwangere vrouwen en vrouwen die recentelijk bevallen waren. Mijn affiniteit met sport is groot, zelf doe ik aan yoga, fitness en hardlopen.