Kramp, het ene moment is er niets aan de hand. Het andere moment schiet de kramp in een spier naar random keuze en lig je rollend op de grond in een dubieuze positie om de kramp eruit te stretchen. De sluipschutter onder de onaangenaamheden: Kramp!
Niets vervelender dan een training ongewenst onderbreken, zeker als je onderbroken wordt door kramp. Hoe kun jij nu de kans op kramp verminderen zodat jij lekker door kan met de training?
Een goede warming up zorgt voor een goede bloedsomloop die er weer voor zorgt dat afvalstoffen goed worden afgevoerd en de kans op kramp wordt verminder.
Voldoende water voorkomt vochttekort. Door jezelf voldoende te hydrateren kunnen de spieren goed samentrekken en ontspannen. Drink daarom elke dag voldoende water, krijg je dorst? Dan ben je eigenlijk al te laat. Op een normale dag is 1,5L het minimum, wanneer je veel beweegt of sport dien je meer water te drinken.
Op het moment dat je langer of zwaarder traint dan jouw lichaam aan kan is de kans groot dat jouw spieren niet meer voldoende zuurstof en voedingsstoffen kunnen aanleveren. Dit resulteert vaak in kramp. Bouw jouw trainingen dus rustig op en ga niet van 0 naar 100. Zo kan jij met plezier verder met jouw trainingen zonder kramp!
Een groter gedeelte van je bloed gaat dan naar je maag en je darmen om het eten te verteren.
Om kramp te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende Natrium (zout) binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat het vocht wat je binnenkrijgt langer wordt vastgehouden en er geen dehydratatie ontstaat. Kalium is belangrijk is het goed functioneren van het samentrekken van de spieren. Met een kalium te kort is de kans op kramp of spasme groter. Waar vind je Natrium en Kalium in? Deze mineralen zitten veel in aardappelen, fruit, gedroogde vruchten, tomaat, noten, melkproducten en peulvruchten.
Magnesium is een mineraal die een rol speelt in de werking en samenwerking van de spieren, daarnaast is magnesium belangrijk in de prikkeloverdracht in de spieren en kan het helpen bij vermoeidheid. Al met al een belangrijk mineraal om op peil te houden. Magnesium vind je onder andere in noten, zaden, volkoren producten, bladgroenten, peulvruchten en banaan.
Een van de eerste symptomen van een vitamine D tekort is spierkramp. Dit geldt voor alle spieren: de armen, de kuiten, de bovenbenen en het hart! Het is dus erg belangrijk om jouw vitamine D op peil te houden. Ga dus lekker naar buiten voor een frisse neus en jouw dagelijkse portie vitamine D.
Al weten wetenschappers nog niet waar kramp exact vandaan komt of voorkomen kan worden, je kan in ieder geval proberen de kans te verminderen met deze 7 tips.
Alle kleine beetje helpen!