• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Koud douchen, helpt het als je wilt afvallen?
Leefstijl

Koud douchen, helpt het als je wilt afvallen?

Je hoort het steeds vaker, mensen die vertellen dat ze koud nadouchen, omdat ze geloven dat het helpt bij het afvallen. Hoe goed is kou eigenlijk voor je lichaam en wat doet het voor je conditie en immuniteit? Wij zochten het voor je uit.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
03 november 2022

Wim Hof

Wij hebben als Nederland een echte koude expert en dat is Wim Hof. Wie heeft er geen foto’s gezien van mensen met Wim Hof in hun zwemkleding in de sneeuw of ondergedompeld in koude baden. Wim is een uitgesproken voorstander van koud douchen en dan niet alleen nadouchen maar ook gewoon lekker onder een koude douche staan en dat naar verloop van tijd steeds langer doen. Hij benoemt een aantal voordelen:

1. Minder stress

Het klinkt misschien raar, maar door koud te douchen zet je stress op je lijf en doordat je zenuwstelsel daar langzaam aan went, heeft het als voordeel dat je stress niveau’s naar beneden gaan.

2. Goed voor je immuunsysteem

Door koud te douchen maakt je lichaam meer witte bloedlichaampjes aan. Wetenschappers hebben vermoedens dat dit een positief effect heeft op je immuunsysteem. Ideaal voor wanneer de R weer in de maand zit.

3. Je versterkt je wilskracht

Je moet stevig in je schoenen staan om onder een koude douche te springen. De wilskracht die daar voor nodig is kun je ook mooi gebruiken om andere doelen te bereiken, zoals bijvoorbeeld je trainingen doen volgens plan of minder te snacken of meer water te drinken.

4. Helpt bij gewichtsverlies

Dus toch! Naast dat koud douchen je spijsvertering versnelt, maakt je lichaam ook bruin vet aan als het blootgesteld wordt aan kou. Dit bruine vet heeft als voordeel dat het energie genereert door calorieën te verbranden. Die twee effecten samen maakt dat je sneller afvalt.

Ademhalingsoefeningen en commitment

Mocht je meer willen weten over koud douchen of de ‘Wim Hof methode’ klik dan hier. Deze methode bestaat naast koude therapie ook uit ademhalingsoefeningen en het verbeteren van je commitment. Het laatste is eigenlijk het fundament onder de eerste twee. Door consistent en met wilskracht je lichaam aan koude bloot te stellen en de ademhalings-oefeningen te doen zal je de voordelen van de Wim Hof methode ontdekken.

Het goede nieuws is dat je die consistentie en wilskracht ook kunt gebruiken bij het doen van je trainingen en het zorgen dat je lekker en gezond eet. Uiteindelijk zijn we wat we denken. Niet voor niets luidt het spreekwoord waar een wil is, is een weg. Dat deze weg niet altijd makkelijk is weten we allemaal. Wij van Fitchannel proberen je daarbij zoveel mogelijk te ondersteunen en als je het niet meer weet of even direct met iemand wilt praten staan we altijd voor je klaar met onze WhatsApp coach.

Persoonlijke begeleiding vanuit huis

Bij jouw Fitchannel abonnement krijg je tips en tricks om jouw doelen te halen! Wil je daarbij persoonlijke begeleiding? Dan kan je via mail of WhatsApp in contact komen met onze coaches. Hoe neem je de juiste houding aan tijdens een workout, welk recept is lekker als je niet van broccoli houdt of hoe kan ik mijn planning aanpassen aan drie kinderen? Onze coaches staan voor je klaar.

Alles voor jou om fit te blijven
  • 1000+ gevariëerde workouts
  • Voedingsschema's & recepten
  • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
  • Ondersteuning van de Fitchannel Community
Deel dit artikel