• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Hoe gezond zijn bananen?
Voeding

Hoe gezond zijn bananen?

Bananen zijn een populaire snack, ook onder sporters. Maar waar komt dat gezonde imago van de banaan eigenlijk vandaan? Fitchannel zocht voor je uit wat deze gekromde gele vrienden nou precies doen voor je gezondheid!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
26 oktober 2021

Zijn bananen gezond of ongezond?

Over de vraag of bananen gezond of ongezond zijn, is geen discussie mogelijk: bananen zijn gezond, en niet zo’n beetje ook! Bananen bevatten in vergelijking met andere populaire fruitsoorten veel calorieën, maar maken dit ruimschoots goed doordat ze tjokvol zitten met proteïnen, vezels, vitaminen en mineralen. Ontdek snel wat dit allemaal doet voor je gezondheid!

Bananen bevatten eiwitten en koolhydraten

Bananen bevatten relatief veel eiwitten: zo’n 1,1 gram per 100 gram. Eiwitten, ook wel proteïnen, zijn belangrijk voor het behoud en de groei van je spiermassa. Eiwitten dragen tevens bij aan het herstel van je spieren na een training. Daarnaast zijn bananen rijk aan koolhydraten, die je lichaam snel van energie voorzien. Dit verklaart meteen waarom je veel atleten tijdens een wedstrijd een banaantje ziet wegwerken!

Bananen bevatten gezonde mineralen

Bananen zijn rijk aan mineralen. Neem bijvoorbeeld kalium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol in je zenuwstelsel, verlaagt de bloeddruk en draagt bij aan het functioneren van je hart, nieren en hersenen. Een ander mineraal dat veel voorkomt in bananen is ijzer. IJzer draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, die weer belangrijk zijn voor het transporteren van zuurstof. Dit proces is natuurlijk cruciaal als je gaat sporten. Verder bevatten bananen onder meer fosfor, een mineraal dat zorgt voor stevige botten en een goede stofwisseling, en magnesium, een mineraal dat eveneens belangrijk is voor de vorming van botten en spieren.

Bananen bevorderen de stoelgang

Bananen barsten van de vezels: per stuk zo’n 3 gram. Dit is aanzienlijk meer dan je bijvoorbeeld in een appel (2,5 g) of mandarijn (0,5 g) tegenkomt. Het mooie aan bananen is dat ze veel vezels bevatten die oplosbaar zijn, zoals pectine. De vezels in bananen herstellen de stoelgang en werken zowel tegen diarree als tegen verstopping.

Bananen zitten vol vitaminen

Bananen barsten van de vitaminen. Met name de B-vitaminen zijn goed vertegenwoordigd; maar liefst vijf van de acht B-vitaminen komen er in voor. Zo is een banaan een bron van vitamine B6. Dit stofje versterkt je weerstand, ondersteunt de spijsvertering en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast dragen B-vitaminen bij aan een goed functionerend zenuwstelsel.

Bananen en afvallen: gaat dat samen?

In bananen zitten meer calorieën, koolhydraten en zetmeel dan in ander fruit. Niet echt eigenschappen die je nodig hebt om gewicht te verliezen, zou je denken. Toch gaan bananen en afvallen wel degelijk samen. Bananen zorgen namelijk voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je je totale calorie-inname kunt beperken. Dit komt door de grote hoeveelheid vezels én door het type zetmeel dat bananen bevatten. Dit wordt ook wel resistent zetmeel genoemd. De dunne darm kan deze koolhydraten lastig verwerken, waardoor ze terecht komen in de dikke darm. Hierdoor blijven je bloedsuikerspiegels stabieler en komt er minder snel een hongergevoel op.

Deel dit artikel