• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Help, ik val niet af!
Leefstijl

Help, ik val niet af!

De trainingen plan je consequent in, boodschappenlijstjes maakt je klaar voor de week erna en je weet de verleidingen van zoetigheid te weerstaan. Toch zie je de cijfers op de weegschaal niet dalen. Hoe kan het dat je zo hard je best doet en geen tot weinig resultaat ziet? Dit is een veel voorkomende situatie die wij vaak teruggekoppeld krijgen. Ik doe ontzettend mijn best, maar help, Ik val niet af! Dit is erg frustrerend en wij begrijpen dat dit ervoor kan zorgen dat je de handdoek in de ring wil gooien. Niet te snel! Er zijn een aantal dingen die jou kunnen helpen om alsnog die paar kilo’s kwijt te raken. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de cijfers op de weegschaal maar ook vooral: Hoe voel jij je? Heb je meer energie? Zitten je kleren lekkerder? En slaap je wellicht beter?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
06 februari 2023

Wil je alsnog graag een cijfertje minder op de weegschaal? Kijk dan eens naar onderstaande punten:

1. Je eet te weinig

Groot resultaat binnen een zo kort mogelijke tijd, the quick fix. Dit kennen wij in de vorm van een crashdieet. Dat klinkt erg aantrekkelijk, maar werkt vaak contra. Wanneer je een (korte) periode extreem weinig eet vertraagt je metabolisme. Dat is juist wat je NIET wil. Daarnaast herstelt het lichaam minder snel na een training en vliegen de kilo’s er hoogstwaarschijnlijk weer aan zodra je stopt met het crashdieet. Wees niet bang om te eten, maar kies voor en gezonde producten om deze schommelingen te voorkomen.

2. Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Zorg er daarom voor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Dit voorkomt ‘overeten’ en bijvoorbeeld bij de snackdrang in de avond.

3. Onbewust te veel eten

Ook wanneer je gezonde producten eet kun je te veel energie binnenkrijgen. Heerlijk natuurlijk die avocado in de salade en wat (ongezouten) noten tussendoor, maar deze producten bevatten veel energie waardoor je makkelijk (te)veel binnenkrijgt. Wees je daarom bewust van de porties die jij gebruikt binnen de maaltijden en tussendoor.

4. Vloeibare energie

De energie die wij binnenkrijgen komt niet alleen vanuit eten. We onderschatten vaak de energiewaarde van ons drinken. Denk bijvoorbeeld aan die lekkere latte machiato, deze bevat gemiddeld zo’n 115 calorieën. Kies wat vaker voor water met een stukje fruit of gember erin, dit geeft een heerlijke smaak en bevat nauwelijks energie.

5. Kracht

Wanneer jij jouw spieren traint door middel van krachttraining groeit de spiermassa (afhankelijk van de hoeveelheid en intensiteit van de training). Spieren wegen zwaarder dan vet en dit kan ervoor zorgen dat je in gewicht geen verschil ziet op de weegschaal. Laat de krachttraining nu niet liggen, meer spiermassa zorgt er ook voor dat je verbranding in rust omhooggaat. Kijk in plaats van naar de weegschaal eens naar de vet/spier verhouding en bijvoorbeeld hoe je kleren zitten en of je verschil in je energie merkt!

6. Slaap jezelf slank

Dat zou toch heerlijk zijn! Dit is natuurlijk een beetje overdreven, maar slaap is wel een belangrijke factor wanneer je wil afvallen. Tijdens je slaap hersteld jouw lichaam en ontspan je. Dit klinkt logisch, maar het effect is groter dan je denkt. Een hersteld lichaam maakt meer groeihormonen aan wat voor spiergroei zorgt. Daarnaast maak je betere voedingskeuzes wanneer je ontspannen en uitgerust bent. Blijf s ’avonds dus niet eindeloos voor de tv hangen, maar ga wat eerder naar bed.

Deel dit artikel