• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Help, ik heb maar één workout gedaan!
Beweging

Help, ik heb maar één workout gedaan!

Met goede moed heb jij een abonnement bij Fitchannel afgesloten en gelijk je matje uitgerold. Puffend en zwetend heb je een sessie met Carlos, Mark of Kiaya voltooid. Super! Maar man, man, man dat was me het half uurtje wel…

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
30 april 2021

Voor sommige leden is dit een reden om het bij één workout te laten. Misschien durven ze het daarna niet nog een keer te proberen, maken ze geen tijd of hebben ze nog flinke spierpijn. Jammer! Want de tweede workout is al zo veel lekkerder dan de eerste! Gelukkig hebben wij een paar tips op een rijtje gezet voor alle enthousiastelingen die voor het eerst Fitchannel of een ander programma proberen.

Je hoofd is snel, maar je lichaam heeft tijd nodig

De beslissing om aan de slag te gaan, fitter te worden of af te vallen, is in je hoofd snel gemaakt. Dansend, springend en zwetend volg je je eerste training. Maar als je hiervoor niet veel aan beweging hebt gedaan, kan dit een flinke shock zijn voor je lijf. Je bent flink buiten adem en hebt dagenlang behoorlijk spierpijn. Niet echt motiverend om dat nog eens te proberen, want zo lekker als Remy het vond, vond jij het helemaal niet!

Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen. Door de trainingen langzaam op te bouwen, help je je lichaam om zich aan te passen aan het nieuwe ritme. Je zult merken dat je steeds beter wordt in de oefeningen en er een voldaan gevoel aan over begint te houden. Je hebt dan misschien nog wel spierpijn, maar daarnaast voel je je trots en opgeladen.

Geef je lichaam dus de ruimte om aan het sporten te wennen. Sla af en toe een oefening over, pauzeer de video even om op adem te komen of vervang zware oefeningen met een lichtere variant (bijvoorbeeld een push-up, naar een push-up vanaf je knieën). Neem een paar dagen rust en ga daarna met goede moed voor een tweede workout. Je zult vanzelf voelen wanneer jij er een schepje bovenop kan doen. Vertrouw op je gevoel!

De oefeningen zijn minder makkelijk dan je dacht

Als je Carlos of Mark een burpee of een squat ziet doen, ziet dat er hartstikke makkelijk uit. Totdat je het zelf probeert en tot de ontdekking komt dat het helemaal niet vanzelf gaat! Bedenk dat alle trainers ook ergens zijn begonnen en zij ook hard hebben moeten werken om fit te worden en hun conditie op te bouwen.

Je hersenen werken ook mee

Sommige bewegingen heb je al sinds je kindertijd niet meer (of zelfs nog nooit) gemaakt. Het kost je daarom niet alleen energie om de beweging uit te voeren, maar het vergt ook veel van je hersenen om te bedenken hoe de oefeningen moet. Buig ik m’n knieën voldoende, hoe blijf ik in balans en waar gaan mijn armen eigenlijk naartoe? Het gaat niet zomaar vanzelf. Als je de beweging vaker doet, dan gaat het steeds beter, net als fietsen! In het begin is het belangrijk om goed op de uitvoering te letten, daarna kan je altijd nog sneller, dieper of verder gaan. Binnen no-time hoef je er niet meer over na te denken en squat jij net zo soepel als Kiaya.

De weg is net zo belangrijk als de bestemming

Een streefgewicht halen en fit worden zijn de doelen waarmee de meeste Fitchannel gebruikers op het platform komen. Het behalen van deze doelen is natuurlijk fantastisch, maar het werken naar deze doelen toe mag ook leuk zijn! Onderzoek toont namelijk aan dat je na enkele workouts al meer zelfvertrouwen krijgt. Ook worden je hersenen op een andere manier geactiveerd, wat weer goed is in het voorkomen van mentale problemen, zoals Alzheimer en depressie.

Stuntelen is oké

Een nieuw begin is altijd een uitdaging. Voel jij je tegenover Kiaya een stijve hark, val je constant om bij de balansoefeningen van Kasia of vraag jij je af hoe Danielle zo makkelijk met haar neus bij haar knieën komt? Dat geeft niet! Wellicht denk je bij jezelf: wat sta ik hier nu te stuntelen?! Trek lekker de gordijnen dicht, zet het geluid wat harder en laat je door niets of niemand afleiden. De eerste paar keer gaat het misschien stroef, maar door te blijven proberen gaat het vanzelf beter. Ga dus voor die tweede, derde en vierde workout! Bij de vijfde ga je al denken: vond ik dit nou zo lastig? En bij de zesde gaat het vast al wat meer vanzelf.

Mocht je het na de zesde workout nog steeds niet rooskleurig inzien, stuur ons dan een mailtje. Onze coaches helpen je graag op weg.
Veel succes!

Deel dit artikel