• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Gymtimidation: Wat is het en hoe pak je het aan?
Algemeen

Gymtimidation: Wat is het en hoe pak je het aan?

Als je ooit naar de sportschool bent gegaan en je daar ongemakkelijk of geïntimideerd hebt gevoeld, ben je niet de enige. Dit fenomeen, bekend als "gymtimidation," treft veel mensen, vooral beginners. In deze blog duiken we dieper in wat gymtimidation precies is, waarom het gebeurt, en hoe je deze angst kunt overwinnen om je fitnessdoelen te bereiken.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
30 juni 2024

Wat is gymtimidation?

Gymtimidation is een samensmelting van de woorden "gym" en "intimidation" (intimidatie). Het beschrijft het gevoel van angst, onzekerheid of ongemak dat mensen ervaren bij het betreden van een sportschool. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals:

 • Het gevoel dat anderen je beoordelen.
 • Niet weten hoe je de apparatuur moet gebruiken.
 • Zorgen maken over je uiterlijk of fitheidsniveau.
 • Het zien van ervaren sporters die er zelfverzekerd en sterk uitzien.

Waarom gebeurt gymtimidation?

Gymtimidation kan voortkomen uit verschillende bronnen:

 1. Gebrek aan kennis: Onbekendheid met de apparatuur en oefeningen kan leiden tot onzekerheid. Niemand wil immers het gevoel hebben dat ze niet weten wat ze doen.
 2. Vergelijking met anderen: Het zien van mensen die er fit uitzien of die geavanceerde oefeningen doen, kan intimiderend zijn en je eigen zelfvertrouwen ondermijnen.
 3. Sociaal oordeel: De angst om beoordeeld te worden door anderen kan verlammend werken. Dit geldt vooral in een omgeving waar je je kwetsbaar voelt.
 4. Persoonlijke onzekerheden: Onzekerheden over je eigen lichaam of prestaties kunnen worden uitvergroot in een sportschoolomgeving.

Hoe pak je gymtimidation aan?

Het goede nieuws is dat gymtimidation kan worden overwonnen met enkele praktische stappen en een verandering in mindset.

 1. Voorbereiding en educatie:
 • Personal training: Overweeg om een paar sessies met een personal trainer te boeken. Zij kunnen je de juiste techniek leren en je vertrouwd maken met de apparatuur.
 • Onderzoek: Kijk online naar video's of lees over de basisapparatuur en -oefeningen. Er zijn talloze tutorials beschikbaar die je kunnen helpen.
Plan je bezoeken:
 • Tijdstippen: Ga op rustige tijden naar de sportschool, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Minder drukte kan helpen om je meer op je gemak te voelen.
 • Routine: Plan je trainingen vooraf. Weten wat je gaat doen, kan je zelfvertrouwen vergroten en je focus verbeteren.
Stel realistische doelen:
 • Begin met eenvoudige, haalbare doelen. Dit kan je een gevoel van voldoening geven en je motiveren om door te gaan.
 • Houd je voortgang bij, zodat je kunt zien hoeveel je vooruitgaat.
Gebruik van hulpmiddelen:
 • Fitness-apps: Er zijn talloze apps beschikbaar die je kunnen begeleiden bij je oefeningen en je voortgang bijhouden.
 • Work-out schetsen: Breng een notitieboekje of een app mee om je work-out plannen op te schrijven. Dit helpt je om gefocust te blijven en niet rond te dwalen.
Positieve mindset:
 • Wees vriendelijk voor jezelf: Iedereen begint ergens. Vergelijk je begin niet met iemand anders zijn midden.
 • Positieve zelfpraat: Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties. Bijvoorbeeld, in plaats van te denken "Ik kan dit niet," zeg je "Ik leer en verbeter elke dag."
Vind een trainingspartner: Samen sporten kan niet alleen leuker zijn, maar het kan je ook helpen om je meer op je gemak te voelen en elkaar te ondersteunen.

Hoe Fitchannel kan helpen om gymtimiadtion te voorkomen

Voor degenen die zich niet comfortabel voelen in een sportschoolomgeving, biedt Fitchannel een uitstekend alternatief om aan fitness te doen zonder de stress van gymtimidation.

Thuis trainen op je eigen tempo

Bij Fitchannel kun je in de vertrouwde omgeving van je eigen huis trainen. Dit biedt verschillende voordelen:

 • Geen publieke oordeel: Thuis hoef je je geen zorgen te maken over hoe anderen naar je kijken. Je kunt in je eigen tempo trainen zonder je zorgen te maken over oordeel of vergelijkingen.
 • Flexibiliteit: Je kunt trainen wanneer het jou uitkomt. Of je nu vroeg in de ochtend of laat in de avond wilt sporten, Fitchannel past zich aan jouw schema aan.
 • Variatie in work-outs: Fitchannel biedt een breed scala aan work-outs, van yoga en pilates tot HIIT en krachttraining. Dit betekent dat je kunt kiezen wat het beste bij je past en wat je het leukst vindt om te doen.

Persoonlijke begeleiding en educatie

Fitchannel biedt toegang tot professionele trainers die je stap voor stap door de oefeningen begeleiden. Dit helpt je om de juiste technieken te leren en je zelfvertrouwen te vergroten.

 • Video tutorials: Met gedetailleerde video-instructies kun je elke oefening goed leren en uitvoeren.
 • Progressie bijhouden: Via de app kun je je voortgang bijhouden, waardoor je gemotiveerd blijft en je verbeteringen kunt zien.

Realistische doelen stellen en bereiken

Bij Fitchannel kun je persoonlijke doelen stellen die passen bij jouw fitnessniveau en -doelen. Dit helpt om realistisch te blijven en geleidelijk vooruitgang te boeken zonder je overweldigd te voelen.

Conclusie

Gymtimidation is een veelvoorkomend gevoel dat velen ervaren, maar het hoeft je niet tegen te houden. Door je voor te bereiden, kleine stappen te zetten, en een positieve mindset te cultiveren, kun je deze angst overwinnen. Onthoud dat iedereen ooit een beginner was en dat de meeste mensen in de sportschool bezig zijn met hun eigen doelen. Geef jezelf de tijd en ruimte om te groeien, en je zult merken dat je je steeds zelfverzekerder voelt.

Laat gymtimidation je niet tegenhouden. Zet die eerste stap, want je bent sterker dan je denkt!

Deel dit artikel