• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Gourmetten... the healthy way!
Algemeen

Gourmetten... the healthy way!

Oudejaars avond staat vaak in het teken van samen zijn met je loved ones en lekker eten. Gourmetten is ideaal voor zo'n avond. We laten ons alleen vaak helemaal gaan met stokbrood, vlees en sausjes, maar gourmetten is juist een hele handige manier om een beetje gezond te blijven eten tijdens alle gezelligheid. Je kunt immers zelf kiezen wat je eet. Wij snappen dat het toch best lastig kan zijn om al die verleidingen te weerstaan, en daarom hebben wij vijf tips om op een gezonde manier te gourmetten zodat je best om 12 uur lekker een oliebol kunt eten ;)

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
30 december 2018

Carbs, carbs en carbs
Stokbroodjes terwijl het gourmetstel aan het opwarmen is en stokbroodjes terwijl je wacht totdat je vlees en groenten klaar zijn. We eten tijdens het gourmetten nogal graag brood als we ons vervelen maar raken daar helemaal niet vol van, terwijl het juist heel veel calorieën bevat. Wil je persé brood bij je gourmet hebben? Geef iedereen dan zijn eigen broodje of pistoletje. Hierdoor blijf je er niet de hele avond van eten. Je kunt bijvoorbeeld ook bruschetta’s maken en iedereen hier één of twee stukjes van geven.

Water bij de wijn
Voor veel mensen is wijn onmisbaar tijdens de feestdagen, en af en toe een wijntje is natuurlijk geen probleem maar kijk wel uit dat je het niet non-stop blijft drinken. Drink voor elk glas wijn ook twee glazen water. Je kan natuurlijk ook een smaakje geven aan water door er citroen en munt in te doen. Zo kun je heel wat calorieën besparen, en voorkom je ook nog eens een kater de dag daarna. Een win-win situatie dus.

Veggies
Je gooit misschien weleens champignons of stukjes paprika in je pannetje tijdens het gourmetten, maar denk ook eens aan ander soort groentes. Zet ook eens tomaatjes, worteltjes en stukjes komkommer op tafel die je lekker met wat hummus kunt dippen, of eet er een salade naast. Wil je liever niet alleen maar koude groentes eten? Maak dan groentespiesjes voor op de gourmet! Prik stukjes courgette, paprika, wortel en aubergine op een saté-prikker, strooi er wat kruiden zoals tijm en paprikapoeder overheen en leg ze op de gourmet.

Boter of olie?
De meeste calorieën komen bij het gourmetten misschien wel door het vet houden van je pannetje, maar wat kun je daar nou beter voor gebruiken? Boter of olie? Als je alleen naar de calorieën van het product kijkt, maakt het niet zo veel uit. Toch kun je de spuitfles vloeibare margarine beter laten staan. Je gebruikt er namelijk al snel te veel van en je moet het ook telkens opnieuw in je pannetje doen. Het is dus handiger om olijfolie of kokosolie te gebruiken en dit in je pannetje te doen met een kwastje.

Toetjes
Laat de chocolademousse, tiramisu en ijsjes dit jaar eens in de supermarkt staan en maak zelf een toetje! Maak van tevoren mix voor havermoutpannenkoekjes zodat je deze op het gourmetstel kunt bakken. Deze kun je dan weer eten met vers fruit zoals aardbeien, blauwe bessen en frambozen. Gezond, maar ook heel erg lekker.

Zo zie je dat je de "schade" beperkt kunt houden, maar vergeet niet dat je af en toe ook gewoon moet genieten dus dat je de teugels best een beetje kunt laten vieren.

Wij wensen je alvast een heel gezond en sportief 2019!

Deel dit artikel