• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Sporten en bewust eten tijdens de vakantie: Zo houd je het vol
Beweging

Sporten en bewust eten tijdens de vakantie: Zo houd je het vol

De zomer is al begonnen en de vakanties komen eraan. Daartegen is het voor sommigen ook een lastige periode om in hun ritme van regelmatig sporten en gezond eten te blijven.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
02 juli 2019

Valkuilen

Laat jij op vakantie alle regels varen? Of vind je het misschien lastig om te sporten wanneer de kinderen vrij zijn van school?

Kunnen we begrijpen. Bedenk daarom allereerst waar jij de aankomende weken tegenaan kunt lopen. Wat worden jouw valkuilen? Door hier al over na te denken, ben jij de struggles alvast één stap voor. Nagedacht over wat jouw uitdagingen kunnen worden? Lees dan de onderstaande tips!

Ritme

Probeer tijdens je vakantie en in de zomer zoveel mogelijk je ritme van sporten en gezond eten aan te houden. Heb je internet of wi-fi op je vakantiebestemming? De Fitchannel workouts zijn gemakkelijk te volgen vanuit bijvoorbeeld je hotelkamer of vakantiehuisje! Geen ruimte? Kies er dan voor om te fietsen, zwemmen, wandelen/hiken, kanoën, waterfietsen (erg goed voor de bovenbenen) of een uurtje te gaan tafeltennissen. Zo blijf je toch in beweging.

Probeer daarbij drie hoofdmaaltijden per dag te eten. Hiermee voorkom je dat je de hele dag kleine beetjes gaat eten, met als eindresultaat: veel meer gegeten dan dat je eigenlijk wilde.

Guilty pleasure

Bedenk van te voren waar je op vakantie extra van wilt gaan genieten. Is dat een wijntje bij het eten, een uitgebreid ontbijt of een ijsje als toetje? Door na te denken wat jij jezelf gaat gunnen deze vakantie (één à twee veranderingen) voorkom je dat je tijdens je vakantie jezelf helemaal te buiten gaat. Hier zal je erg blij mee zijn na je vakantie.

Hydrateren

Door voldoende te blijven drinken blijft de spijsvertering goed werken, voorkom je uitdroging en eet je minder. Dorst wordt namelijk vaak verward met trek, als je voldoende drinkt ga je dus minder snel iets te eten.

Tips voor het buffet/diner

Vul als eerste je bord voor de helft met groente en/of salade. Loop daarna pas naar het deel waar de ongezonde producten/maaltijden liggen. Probeer tijdens de vakantie zoveel mogelijk voor volkoren producten te kiezen. Gelukkig is bruin/volkoren brood ook steeds populairder in het buitenland. Hierdoor heb je een langer verzadigd gevoel en zullen ook je darmen je erg dankbaar wezen.

Kies daarbij voor magere vleessoorten of vis. Voorbeelden: kipfilet, biefstuk, runderfilet, kalkoen, witvis of een portie zalm. Laat de spareribs, braadworst en shoarma links liggen. Probeer daarbij wat langzamer te eten dan dat je gewend bent (we eten bijna allemaal te snel). Neem wat kleinere hapjes en probeer echt te proeven van wat je eet. Dan raak je eerder verzadigd en hierdoor eet je uiteindelijk minder.

En dan vooral een favoriet tijdens de barbecue: stokbrood. Een stukje stokbroodje met kruidenboter kan al snel 150 kcal bevatten en vaak eten we er meer dan één. Kies daarom voor een soepje of salade als voorgerecht of kies ervoor om alleen een hoofdgerecht te eten.

Toetjes

(Bijna) elk moment kent opties. Als je een ijsje gaat halen kan je vaak kiezen tussen een waterijsje of bijvoorbeeld Italiaans schepijs. Dit kan zomaar een verschil uitmaken van 400 kcal. Waterijsjes zijn hier dan de meest verantwoorde keuze.

Alcohol

Een koud witbiertje op het terras of een wijntje bij het eten, heerlijk! Maar wees je ervan bewust dat er tijdens de vakantieperiode extra veel gelegenheden zijn waar je vaak geneigd bent meer te drinken dan goed voor je is.

Naast dat alcohol slecht is voor je gezondheid (want dat weten we nu wel allemaal) zitten er ook veel calorieën in, vaak nog meer dan een glas vruchtensap. Probeer hier dus ook bewuste keuzes in de maken. Een glas droge witte wijn levert bijvoorbeeld minder calorieën dan een cocktail.

Waar wil jij de aankomende periode beter op gaan letten? Geloof ons: Een goede voorbereiding is het halve werk!

Deel dit artikel