• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Gewoontes die jouw sportprestaties verbeteren
Beweging

Gewoontes die jouw sportprestaties verbeteren

Je sport regelmatig, probeert op je voeding te letten en drinkt genoeg water. Toch lijk je een beetje stil te staan in jouw progressie. Hoe zorg je er nu voor dat je voldoende energie hebt om alles uit jouw workout te halen en die (kleine) stapjes vooruit blijft gaan?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
07 juni 2023

Het lijkt zo simpel. Als je de 80-20 regel aanhoudt dan kom je er wel. In veel gevallen is dat natuurlijk zo, maar als je even stil staat kan het verschil liggen in de kleine dingen. Wat eet je op een dag van training, wanneer eet je en geef jij jou lichaam voldoende mogelijkheid om te herstellen?

Hieronder een aantal punten die net dat kleine verschil kunnen maken in jouw progressie!

Timing

Hoe lang je van tevoren eet heeft effect op jouw energiehuishouding. Je wil energie genoeg hebben voor een training, niet met een volle buik aan de oefeningen beginnen maar daar tegenover ook bij voorkeur niet op een lege maag trainen. Om de juiste energie te hebben voor een training is het daarom verstandig om 2 uur voor de training iets kleins te eten. Een licht verteerbare maaltijd met de juiste voedingsstoffen. Je kan er ook voor kiezen om een grotere maaltijd voor te bereiden en hiervan een klein deel voor de training te eten en de rest erna.

Voldoende energie

Van de voeding die je tot je neemt wil je uiteraard de beste energie krijgen. Veel mensen kunnen van te kort op de training of te veel voeding voor de training last krijgen van hun maag. Zorg er daardoor voor dat je iets eet wat goed verteerd en niet al te veel eiwitten en vetten bevat. Deze verteren langzamer en blijven langer in je maag zitten, dit kan voor last van de maag zorgen tijdens een training.

Rust

Rust is een belangrijk onderdeel van het verbeteren van jouw sportprestaties. Het zorgt voor herstel van de spieren, behoudt van focus, minder stress en vermindert de kans op blessures. Zorg hierdoor dat je af en toe een rustdag inplant, voldoende uren slaapt en tijd neemt voor jouw training zodat je tussen de oefeningen door ook even kan ademhalen.

Water

Een uitgedroogd lichaam zal minder goed en korter presteren dan een goed gehydrateerd lichaam. Drink daarom 2 uur van tevoren 2 goede glazen water en tijdens de training af en toe een klein slokje. Op deze manier blijf je gehydrateerd, maar sta je niet te springen met een klotsende buik. Luister daarnaast altijd goed naar je lichaam en wees je bewust van de omgeving en intensiteit van de training. Heb je een droge mond of krijg je hoofdpijn? Train je in een warme ruimte of buiten in de zon? Zorg er dan altijd voor dat je voldoende water bij je hebt om af en toe wat meer te drinken. Tijdens een intensieve training zal je meer vocht verbruiken dan tijdens een ontspannen yogatraining. Neem ook dit mee in je vochtinname gedurende de dag en tijdens de training.

Wees realistisch

Realistische doelen zorgen voor een betere opbouw, minder stress en minder blessures. Wees eerlijk naar jezelf en het punt waar jij nu bent. Heb je nooit hardgelopen? Dan ga je ook niet in een keer een marathon rennen. Heb je niet eerder high intensity trainingen gedaan? Dan ga je niet beginnen met een volledige burpee. Start met trainen op een realistisch punt en bouw de intensiteit, hoeveelheid en duur stap voor stap op. Neem en gun jezelf de tijd om te werken met jouw lichaam en mogelijkheden.

Deel dit artikel