• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Eten en sporten.. wat, wanneer en waarom?
Algemeen

Eten en sporten.. wat, wanneer en waarom?

Je hebt vast weleens een training gedaan waarbij je eten af en toe omhoog kwam en je misselijk werd. Waarschijnlijk heb je dan te kort voor je training, te zwaar gegeten. Maar wat zou je nou eigenlijk het beste kunnen eten voor en na het sporten? We zijn allemaal natuurlijk weer lekker met onze goede voornemens bezig en omdat bij veel mensen meer sporten hoog op het lijstje staat, hebben we een paar tips voor je. Tips zodat jij het beste uit je training kunt halen en zonder honger je training uitkomt!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
10 januari 2019

Voor het sporten
Een workout bij Fitchannel.com duurt slechts 20 minuten en hiervoor hoef je eigenlijk van tevoren niks bijzonders te eten. Toch kan het geen kwaad om wat extra koolhydraten te eten om je energievoorraad op peil te houden. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan een banaan of de dadelballetjes die je onderaan dit artikel kunt vinden. Het is het beste om dit te eten tot 1 ½ uur voordat je gaat sporten. Sport je graag ’s avonds? Dan is het handig om je avondmaaltijd 3 uur van tevoren te eten.

Tijdens het sporten
Bij trainingen niet langer dan een uur is het niet nodig om iets te eten tijdens het sporten. Eten tijdens het sporten is alleen nodig wanneer je een duursport zoals wielrennen of hardlopen beoefent en je langer dan een uur traint. Zorg wel altijd dat je genoeg water drinkt!

Na het sporten
Heb je een heftige training gedaan? Let er dan op dat je voldoende eiwitten eet voor je spierherstel. Eet bijvoorbeeld iets kleins wat zowel koolhydraten maar vooral eiwitten bevat. Met de koolhydraten kun je je energievoorraad weer opvullen en de eiwitten kunnen ervoor zorgen dat je minder spierpijn krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een bakje kwark met wat fruit en muesli eten. Tijdens je training ben je ook veel vocht verloren dus het is belangrijk dat je dat weer aanvult door veel water te drinken.

Recept dadelballetjes

INGREDIËNTEN

 • 10 dadels
 • ½ banaan
 • 70gr walnoten
 • 2el cacao
 • 1tl honing
 • 1tl kokosrasp of cacaopoeder voor de coating


BEREIDING

 1. Doe alle ingrediënten, behalve de kokosrasp of cacaopoeder voor de coating, in een blender.
 2. Mix tot een kneedbaar deegje.
 3. Wanneer dit niet lukt, zet de blender dan tussendoor even uit en schudt het mengsel door elkaar. Er mogen nog best wat kleine stukjes in het deeg blijven zitten.
 4. Draai vervolgens tussen je (schone!) handen balletjes van ongeveer 1 eetlepel van het dadelmengsel.
 5. Zet de balletjes vervolgens minimaal 1 uur in de koelkast.
 6. Besprenkel ze of rol ze daarna door de kokos of cacao zodat je een mooi bonbonnetje hebt.
Deel dit artikel