• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Eten bestellen: win or lose?
Voeding

Eten bestellen: win or lose?

Ons leven zit tegenwoordig voornamelijk in onze telefoon, vrijwel alles waar we behoefte aan (denken) te hebben is binnen handbereik. Waar we vroeger met vrienden afspraken, zitten we nu avonden te typen in een groepsapp. We streamen een film naar onze tv, waar we eerder een uitstapje maakte naar de videotheek. We bestellen onze kleding via internet, terwijl we anders een dag gingen shoppen. En in plaats van uitgebreid koken, bestellen we snel en makkelijk onze maaltijd via een van de vele beschikbare apps. Je krijgt veel meer gedaan in korte tijd, maar is dit nu wel voordelig voor jouw gezondheid?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
04 april 2022

Neem nu het bestellen van eten. Talloze apps en bezorgdiensten zijn met enkele klikken bereikbaar en bieden een oneindig scala aan bestelmogelijkheden. Zonder al te veel nadenken, gooien we ons mandje vol en hebben we binnen korte tijd voldoende eten op tafel staan om meerdere dagen en magen mee te vullen.

Dit lijkt natuurlijk een win-win situatie: meer eten beschikbaar in minder tijd. Maar is dit wel echt een win-win situatie?

1. Eten bestellen is duur

Eten bestellen, en zeker wanneer dit meer regel dan uitzondering wordt, is vaak duur. We leggen gemiddeld zo’n 21,32 euro neer voor een maaltijd die we bestellen via een app. Een warme (zelfgemaakte) maaltijd kost gemiddeld voor een volwassen persoon rond de 2,18 euro per maaltijd. Nibud en het voedingscentrum hebben berekend dat de gemiddelde kosten voor voeding voor een hele dag uitkomen op 6,82 euro per dag.
Voor een bestelde maaltijd kan je dus gemiddeld drie dagen eten door zelf boodschappen te kopen en te koken. Reken maar uit die winst!

2. Ongezond

Wanneer we eten bestellen zien we dit vaak als makkelijk en als een cadeautje. Het is feest! En we weten allemaal dat op een feestje de wortels blijven liggen.
Het eten dat we bestellen is vaak minder gezond dan wanneer wij zelf koken. Daarnaast ben je je vaak minder goed bewust van wat er in de maaltijd zit, denk aan sausjes, smeersels, extra zout en vet. Hoe vaker we bestellen, hoe meer maaltijden we binnenkrijgen die meer energie en minder voedingsstoffen bevatten. Dat is voor een keer niet zo’n ramp, maar hoe vaker je besteld hoe meer effect in negatieve zin dit zal hebben op jouw gezondheid en gewicht.

3. Connectie met eten

Alles wat je aandacht heeft groeit. Dit geldt ook voor eten. Wanneer je meer tijd besteed aan het voorbereiden van voeding des te meer verzadigd je zal zijn. Het eten zelf kopen, snijden, koken en opdienen zorgt ervoor dat je een intentie bij het eten kan zetten en bewust bezig bent met de keuzes die jij maakt. Hoe vaker iemand anders voor jouw eten zorgt (degene die het eten maakt en de bezorger), hoe groter de kans dat je sneller zal toegeven aan de snelle en vette hap.

4. Moeilijker om goede eetgewoontes te behouden

Het behouden van een goed eetpatroon word je niet makkelijker gemaakt met een bestel app. Mooie plaatjes en snelle leveringsgaranties maken de keuze vaak makkelijker om toch maar te bestellen. Doordat je sneller kiest voor een minder gezonde of voedzame maaltijd, wordt het steeds lastiger om een gezond eetpatroon te behouden. Wil je toch bestellen? Kijk dan naar lokale opties met kwaliteitsproducten: voedzaam en het liefste biologisch.

Het gaat om bewustwording

Het is natuurlijk heerlijk om soms gewoon op de bank te ploffen en eten te laten bezorgen. Daar is met mate ook niets mis mee. Om te voorkomen dat uitzondering, regelmaat wordt is het belangrijk om bewust de keuze te maken in wat je bestelt en waarom.

Val jij vaak terug in je telefoon om te bestellen? Probeer dan eens een weekplanning te maken met wat jij welke dag gaat eten. Haal aan het eind van de week de boodschappen voor de komende week in huis en je zult zien dat je beter de verleiding kan weerstaan.

Gezonder eten en beter voor de portemonnee.

Een betere win-win situatie, vind je niet?

Deel dit artikel