• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Energieker opstaan, hoe doe je dat?
Leefstijl

Energieker opstaan, hoe doe je dat?

Goedemorgen zonnestraal! Het is weer tijd om de dag te beginnen vol positieve energie. Sta jij energiek op, of trek jij jezelf regelmatig met tegenzin je bed uit? Hoe je opstaat zet de toon van de dag. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je de dag zo goed mogelijk begint?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
09 mei 2023

Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. We raken gewend aan gewoontes die er ongemerkt insluipen en die grote impact hebben op je dag. Hoe kunnen kleine veranderingen zorgen voor een betere start van de dag?

1. Niet snoozen

Wie doet het niet? Even nog 5 minuten blijven liggen, nog even wegzakken richting slaap, nog even omdraaien en de ogen dicht houden. Dit lijkt heerlijk, maar snoozen draagt allesbehalve bij aan een lekkere start van de dag. De hersenen krijgen een seintje dat ze weer mogen slapen, om vervolgens abrupt uit de rust getrokken te worden door de volgende wekker. Zet de wekker uit, gooi de dekens van je af en en laat de verleiding van het snoozen aan je voorbijgaan.

2. Wandeling of korte workout

Beweging is een van de beste manieren om de dag te beginnen. Activeer je spieren, laat het bloed stromen, adem bewust en laat jezelf rustig ontwaken. Niet alleen ben je lekker wakker geworden, je hebt ook al een kleine workout af kunnen vinken.

3. Koud douchen

Haal de Wim Hof in jou naar boven. Nee, je hoeft niet in een bak met ijs te springen. Maar een koude douche, of je douche eindigen met koud afspoelen kan bijdragen aan een frisse en energieke start van de dag. De hartslag gaat omhoog, het bloed gaat sneller stromen en koud douchen laat endorfines vrijkomen. Begin met een afbouwen van de temperatuur en bouw de duur op.

4. Op tijd naar bed/routine

Melatonine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor onze slaap. Dit hormoon wordt aangemaakt wanneer het donker wordt. Dim de lichten naarmate de avond vordert en zet lichtbronnen zoals de tv op tijd uit om de aanmaak van melatonine niet in de weg te staan. Door een regelmatige routine te creëren zorg je ervoor dat de aanmaak van melatonine goed verloopt en je lekker in slaap valt. Wanneer het buiten donkerder wordt is het tijd om je lichaam naar de slaap te laten toewerken en ook binnen het licht te verminderen. Probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed toe te gaan en geen actieve dingen meer te doen voor je gaat slapen. Laat je lichaam en hoofd ontspannen voor je je bed in stapt om zo goed mogelijk in te slapen en de kwaliteit van jouw slaap te verhogen.

5. Ijzertekort

Ijzer is een belangrijk mineraal dat bijdraagt aan jouw energiehuishouding. Een tekort aan ijzer kan zorgen voor vermoeidheid, een lage weerstand en concentratieproblemen. De grootste bron van ijzer haal je uit je voeding, denk bijvoorbeeld aan groene groenten zoals boerenkool, spinazie, postelein, volkorenproducten, peulvruchten en noten. Zorg voor voldoende afwisseling en houdt je ijzervoorraad op peil!

6. Weg met die schermen

We weten het wel, te veel schermtijd is natuurlijk niet goed voor je. Toch blijven we vaak te lang hangen achter een scherm. Of dit nu de tv is, de laptop, tablet of telefoon. Laat je hersenen tot rust komen en naar de slaap toewerken zodat je goed in slaap valt en beter op staat. Zet bijvoorbeeld een wekker om aan te geven dat vanaf dat punt de apparaten aan de kant gaan en jij je gaat voorbereiden op de slaap.

7. Investeer in je bed

Een goede matras is belangrijk voor een kwalitatief goede slaap en dus ook een belangrijke factor in het goed opstaan. Neem de tijd om uit te zoeken wat past bij jouw lichaam. Heb je een zachte matras nodig of juist een harde matras? Hoe meer jouw lichaam kan ontspannen gedurende de slaap, hoe meer je uitrust en des te energieker je opstaat!

8. Adem

Begin de dag eens met een ademhalingsoefening. Concentreer je op hoe je je voelt, adem bewust en neem een paar minuten om wakker te worden en te bedenken hoe de dag eruit gaat zien. Hiermee kun je even bij jezelf inchecken, focussen op jouw gedachten en gevoel, er komt zuurstof naar je hersenen. Een paar minuten kunnen jou al helpen om de dag positief te starten. Adem lekker door en zet eens een intentie voor de dag!

9. Geen Alcohol

Alcohol zorgt wellicht dat je lekker rozig wordt en voor je gevoel goed in slaap valt. Dat klopt, je valt er sneller van in slaap. Echter zorgt alcohol ervoor dat de kwaliteit van de slaap minder is. Je slaapt minder diep, en je lichaam is de alcohol aan het verwerken in plaats van uit te rusten en te herstellen. Vermijd dus alcohol voor het slapen gaat om energieker op te staan.

10. Zet de verwarming uit

Om lekker te kunnen slapen moet je lichaam in temperatuur dalen. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden. Zet die verwarming uit en een raampje open om de slaapkamer koel te houden (en voldoende zuurstof te krijgen). Op deze manier is jouw lichaam het beste in staat om zo goed mogelijk te slapen, te ontspannen en te herstellen.

Je hebt nu een aantal handvaten om lekkerder te slapen, beter te ontspannen en energieker wakker te worden. Welke tip ga jij gebruiken om jouw slaapkwaliteit te verbeteren en de dag goed te starten? Deel jouw ervaring op onze community ‘Samen fit met Fitchannel’!

Slaap lekker!

Deel dit artikel