• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Een drankje op z'n tijd kan geen kwaad, of toch wel?..
Algemeen

Een drankje op z'n tijd kan geen kwaad, of toch wel?..

Laten we eerlijk zijn, soms is een glas wijn aan het eind van een lange dag heerlijk. Maar als het niet bij af en toe 1 glaasje blijft kan alcohol flinke schade aanrichten aan je gezonde lifestyle. En niet alleen doordat je ongemerkt honderden extra calorieën binnen krijgt. Dit is wat alcohol écht met je lichaam doet:

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
24 juli 2018

Alcohol levert bijna 2 x zoveel calorieën op als eiwitten en koolhydraten. Alcohol levert namelijk 7 calorieën per gram op, dat is dus slechts 2 calorieën minder dan vet. Verder breken de calorieën in alcohol voedingsstoffen die gunstig zijn voor een gezonde stofwisseling af, dit stimuleert de vet opslag.

De meeste mensen hebbel wel gemerkt dat alcohol de eetlust verhoogt. Maar wist je dat sommige drankjes je hongeriger maken dan anderen? Als het gaat om "taille-vriendelijke" cocktails, zou je kunnen zeggen hoe eenvoudiger het drankje, hoe beter (of, hoe minder slecht zouden we moeten zeggen). Zoete drankjes leveren niet alleen extra veel calorieën op, maar de extra suiker zorgt er ook nog voor, dat je bloedsuikerspiegel omhoogschiet. Dit veroorzaakt, wanneer deze weer naar beneden keldert, extra trek.

Naast de schadelijke gezondheidseffecten, zorgt alcohol er ook voor dat je minder diep slaapt. Dit komt het afvalproces niet ten goede. Wanneer je lichaam moe is, zal je sneller in de verleiding komen om te gaan snacken. Als je af wilt vallen, is het dus verstandig bewust na te denken over het drinken van alcohol. Als je op dit moment wekelijks drinkt en je zou daarmee stoppen, dan zul je merken dat je veel sneller afvalt en lekkerder in je vel zit.

Regelmatig alcoholgebruik kan leiden tot een verhoogde taille-heupratio. Onderzoek wijst uit dat je óók van één flinke zuippartij per maand (vier drankjes of meer) op den duur een vollere romp krijgt.

Testosteron, dat een krachtig vet verbranding effect heeft, wordt verminderd bij het drinken van alcohol. Verlaagd testosteron betekent minder spiergroei, en minder spier betekent een verlaagd metabolisme. Dit zorgt er weer voor dat je minder zult verbranden als je lichaam in ruststand staat.

Er wordt dus niet voor niks gezegd, geniet maar drink met mate ;)

Deel dit artikel