• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
De voordelen van naar je werk fietsen
Leefstijl

De voordelen van naar je werk fietsen

Omdat er meer fietsen dan mensen zijn in Nederland en wij jaarlijks meer dan 15,5 miljard kilometer fietsen(!), kun je wel stellen dat de Nederlander en de fiets bij elkaar horen. Maar wat zijn nou de gezondheidsvoordelen van de fiets pakken?

IMG 1813
Yaela van Fitchannel.com
22 mei 2019

1. Fietsen zorgt voor vetverbranding

Wanneer je op een gemiddeld tempo fietst, zorg je ervoor dat er vetverbranding plaatsvindt in je lichaam. Om dit te creëren hoef je echt geen wielerronde af te leggen, een half uurtje fietsen per dag is al genoeg. Hierom is fietsen een hele goede manier om overgewicht te voorkomen en diabetes type 2 op afstand te houden. Bewegen zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikergehalte daalt.

2. Goed voor hart en bloedvaten

Door de beweging worden afvalstoffen beter afgevoerd en raken de bloedvaten minder snel verstopt. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten flink verlaagd. Ook hiervoor is een half uurtje fietsen voldoende, maar als er in jouw geval zich al enkele problemen hebben ontwikkeld, dan kun je beter een uurtje gaan fietsen.

3. Fietsen vermindert stress

Oké, wanneer je door de drukke binnenstad fiets natuurlijk niet. Maar fietsen door een natuurrijke omgeving werkt prima tegen de stress. Wanneer je fietst maakt je lichaam namelijk endorfine en serotonine aan, dezelfde hormonen die je ook met antidepressiva aanmaakt. Ook is het een perfecte activiteit om je hoofd lekker leeg te maken. Een soort yoga, maar dan op de fiets.

4. Fiets jezelf jong

Wanneer je regelmatig fietst naar het werk, verhoog je je fitheid met gemiddeld 13%. Ongeveer vergelijkbaar met het effect van regelmatig sporten (2x per week). Wanneer je de fiets naar je werk pakt, zal je jezelf stukken jonger gaan voelen!

Conclusie

Om echt de positieve effecten van fietsen te ondervinden, moet je minstens 3 keer per week een half uurtje op de fiets zitten. Een paar makkelijke manieren om fietsen in jouw levensstijl te integreren zijn:

- Boodschappen doen op de fiets
- De hond uitlaten op de fiets
- Met de fiets naar werk (of wanneer je werk te ver is, naar het station)
- Een fietsclubje beginnen met vriend(inn)en
- De fietsroutes opzoeken bij jou in de buurt en een challenge met jezelf maken om deze in de zomermaanden bijvoorbeeld 3 keer te doen.

Donderdag 23 mei is het fiets naar je werk dag. Laat weten via onze Facebook of Instagram of jij op deze dag ook naar je werk fietst!

Deel dit artikel