• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
De hel van hooikoorts
Leefstijl

De hel van hooikoorts

Tranende ogen, een loopneus, aan de lopende band niezen, jeuk, hoofdpijn en kriebelhoest. Welkom in het seizoen van de pollen! De meest vervelende periode van het jaar voor mensen met hooikoorts. De wereld komt weer tot leven met de bloemen en planten die beginnen te bloeien, de zon gaat schijnen en de temperatuur gaat omhoog. Al verschilt het bloeiseizoen van planten en bomen onderling nogal, het hoogtepunt van het hooikoortsseizoen is in de lente.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
25 april 2023

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts is een reactie op het stuifmeel dat vrijkomt wanneer bloemen, planten, grassoorten en bomen tot bloei komen. Dit stuifmeel, ook wel pollen genoemd, komt vrij en verspreid zich in de lucht. Wanneer jij dit inademend en een allergische reactie krijgt noemen wij dit hooikoorts.

Wat zijn de meest voorkomende allergische reacties?

  • Jeuk
  • Kriebel hoest
  • Tranende ogen
  • Kortademig
  • Vermoeidheid
  • Keelpijn
  • Niezen

Wat kun jij ertegen doen?

1. Houd de ramen en deuren in huis dicht

Pollen die in de lucht hangen komen gemakkelijk binnen door openstaande deuren en ramen. Lucht je huis bij voorkeur na een regenbui of in de ochtend/avond. Hierbij is de kans op pollen een stuk minder.

2. Afblijven!

Hoe verleidelijk het ook is, blijf van de jeukende plekken af! Op deze manier vererger je de klachten. Was je gezicht bijvoorbeeld regelmatig met koud water om op deze manier de klachten te verminderen

3. Wissel en was regelmatig je kleren

De pollen in de lucht blijven gemakkelijk in kleding hangen. Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk mee je huis in neemt kun je het beste wat vaker je kleding wisselen en direct wassen. Zou verminder je de pollen binnenshuis.

4. Medicatie

Neusspray, oogdruppels en tabletten. Allemaal hulpmiddelen om te klachten lokaal te verminderen. Let er altijd wel op dat je deze medicatie niet langer gebruikt dan aanbevolen en de verpakkingen schoonhoudt.

5. Vaseline

Door vaseline aan te brengen op de plekken van de klachten, denk bijvoorbeeld aan rondom de neus, zorg je ervoor dat de pollen op de vaseline blijven plakken en niet de holtes in gaan. Maak de plek regelmatig schoon en ververs het laagje vaseline.

6. Zet je zonnebril op

Een zonnebril kan ervoor zorgen dat je ogen minder in aanraking komen met de pollen. Belangrijk hierbij is wel dat je een zonnebril gebruikt die de ogen en het gebied rondom de ogen zo goed mogelijk afschermt.

7. Weet waar je loopt

Wees je bewust van de plekken waar jij het meest last kan krijgen van de pollen en de daarbij horende reacties. Wil je er lekker op uit? Zoek dan een moment na een regenbui of ga richting het strand! Op het strand zijn er minder pollen in de lucht, hierdoor kun je genieten van een lange wandeling zonder tranende ogen en kriebelende neus.

We kunnen helaas niet alle klachten wegnemen, maar door rekening te houden met bepaalde omgevingsfactoren en voorzorgsmaatregelen kun jij er zelf voor zorgen dat je minder last hebt van de hooikoorts.

Dus smeer die vaseline, zet je zonnebril op, was je kleding en haar wat vaker en geniet van het heerlijke lenteseizoen!

Deel dit artikel