• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
De gezonde slaapkamer
Leefstijl

De gezonde slaapkamer

De slaapkamer, een van de ruimtes in ons huis waar we veel tijd doorbrengen. Dat slaap belangrijk is en veel invloed heeft op het dagelijks leven weten we, maar vergeet de invloed van de slaapkamer niet. De ruimte waarin je je begeeft heeft invloed op de kwaliteit van hetgeen dat je doet.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
20 augustus 2023

We besteden in ons leven relatief veel tijd in ons bed. Maar geven er vaak te weinig aandacht aan. Word jij energiek en uitgerust wakker? Of is er nog wat werk aan de winkel. Kijk eens naar de slaapkamer en of jij hier aanpassingen in kan aanbrengen om sneller in slaap te vallen en de kwaliteit van slapen kan verbeteren

Frisse lucht

Tijdens het slapen is het verstandig om een raam open te houden. Je kamer blijft geventileerd en er komt elke keer verse zuurstof de kamer binnen. Gooi in de ochtend en overdag de deur en alle ramen open, laat het bed volledig openliggen en schuif de gordijnen aan de kant. Niet alleen lucht alles lekker door, huisstofmijt huisvest zich graag op donkere en vochtige plekken. Doordat alles open en licht is verminder je de kans op ongewenste huisgenoten.

Schoon bed

Een schoon bed, logisch toch? Tijdens je slaap verlies je vocht en komen er huidschilfers van je huid in het bed. Een schoon bed is daardoor niet alleen lekker, maar ook een must. Was je beddengoed regelmatig op 60 graden en zorg ervoor dat de wasmachine niet te vol zit zodat de lakens goed schoon worden. Ook het dekbed zelf kun je wassen, controleer wel even van welk materiaal jouw dekbed is en hoe jij dit het beste kan wassen.
Draai daarnaast de matras regelmatig om, zo voorkom je dat je matras zich vormt naar de plek waar jij slaapt en ventileert deze lekker door.

Geen schermen

Lekker nog even een filmpje kijken voor het slapen gaan. Het lijkt super ontspannen, maar je hersenen en ogen zijn hard aan het werk. Hou daarom, als het kan, de tv uit de slaapkamer. Op deze manier is de slaapkamer een plek van rust en zonder afleiding om jouw slaapkwaliteit te verbeteren en te behouden.

Planten

Planten zijn niet alleen gezellig voor het oog, ze zorgen ook voor extra zuurstof. Planten dragen bij aan een gezonde luchtkwaliteit in de slaapkamer. Daarnaast is de kleur groen de kleur van de natuur, deze kleur zorgt voor rust en ontspanning. Precies wat je nodig hebt in de slaapkamer.

Temperatuur

De temperatuur in de slaapkamer heeft een grote invloed op de kwaliteit van slapen. Tijdens de slaap wordt jouw lichaamstemperatuur lager dan overdag. Is het te warm in de kamer? Dan ga je zweten en dit heeft een negatief effect op jouw slaap. Onderzoek wijst uit dat de beste temperatuur in de slaapkamer tussen de 16 en 18 graden is, zowel in de zomer als in de winter. Keep it cool!

Licht

Licht is bepalend voor ons dagritme. We worden wakker wanneer het licht wordt en worden slaperig wanneer het donker wordt. Zorg voor gordijnen die in alle seizoenen zorgen voor een verduisterde kamer. Op deze manier word je in de zomer niet te vroeg wakker en kun je een stabiel ritme aanhouden.

Geur

Ook de geur heeft invloed op de kwaliteit van slaap. In de slaapkamer wil je alles zo rustig en ontspannen mogelijk houden. Goede ventilatie, een schoon bed, rustige kleuren. Is de kamer muffig dan kan dit afleiden van de slaap. Zet bijvoorbeeld een lavendel plantje neer of een geurkaars met een ontspannende geur.

Een goede matras

Als laatste, maar misschien wel belangrijkste, een goed matras. Iedereen heeft een ander lichaam met het zwaarte punt op een andere plek. Zorg ervoor dat je een matras hebt dat jou ondersteund tijdens de slaap. Er zijn vele winkels waar jij terecht kan voor een advies op maat. Het lijkt minder belangrijk dan het is, een goed matras ondersteunt en zorgt dat jij een kwalitatief goede slaap hebt en energiek en uitgerust wakker wordt.

Slaap lekker!

Deel dit artikel