• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Oefeningen voor thuis om buikvet te verliezen
Beweging

Oefeningen voor thuis om buikvet te verliezen

De zomer komt eraan en dat betekent dat de bikini weer uit de kast mag. De één kan niet wachten, de ander baalt dat de buik weer bloot ‘moet’ terwijl je je toch echt had voorgenomen vorig jaar om een strak(ker) buikje te hebben. Helaas is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan, de buik is voor veel vrouwen een zogenoemde probleemzone. Toch zijn er wel manieren om je buikvet te verminderen. Zie hieronder onze tips.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
08 mei 2019

Helaas is 'plaatselijk vet verliezen' meer een reclametruc dan realiteit. Wanneer je vet verbrandt verlies je vetmassa over het gehele lichaam en niet alleen op de buik, benen, billen of armen. Toch heeft iedereen een plek waar je wat extra vet hebt, dit komt door de verhouding van hormonen in het lichaam. Dit verschilt dus per persoon.

Fabeltjes

Het is een fabeltje dat wanneer je buikspieroefeningen doet, je vet verbrandt op en om je buik. Je traint je buikspieren en dus niet de verbranding op een specifieke plek. Wat er wel gebeurd is dat je vet verbrandt over je gehele lichaam wanneer je traint. Door bijvoorbeeld gecombineerde oefeningen te doen waarbij je meerdere spiergroepen traint verhoog je de verbranding en verbruik je meer energie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld squats of lunges.

Tips

Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om de verbranding te verhogen en op deze manier ook meer vet te verbranden rondom je buik:

  1. Training: Ga je niet blindstaren op eindeloze buikspieroefeningen, je buikspieren zitten er al! Om ze zichtbaar te maken moet je alleen dat laagje eromheen verkleinen. Dit kun je doen door zwaarder te gaan trainen, meerdere spiergroepen tegelijk te trainen en HIIT trainingen te doen (denk aan de trainingen van Carlos!). Daarnaast kun je veel extra beweging toevoegen in het dagelijks leven zodat je zonder moeite meer energie verbrandt (maak eens een wandeling na het eten, pak de fiets, pak de trap, sta eens wat vaker op van je stoel etc.).
  2. Voeding: Denk wat minder aan vullen en wat meer aan voeden. Probeer de maaltijden meer eiwitten, vezels, complexe koolhydraten en goede vetten te laten bevatten. Zo behoud je langer een verzadigt gevoel en zal je minder snel snack drang krijgen. Op deze manier voorkom je dat je te veel suiker en 'lege' calorieën binnen krijgt.
  3. Drinken: Drink voldoende water. Zet bijvoorbeeld een flesje water naast je neer zodat je altijd water in de buurt hebt. Koffie mag! Lekker voor de afwisseling en cafeïne zorgt voor energie waardoor je misschien meer behoefte hebt om te gaan bewegen. Let er wel op dat je je koffie zonder suiker en melk drinkt en maximaal vier per dag. Last but not least: probeer frisdranken, fruitsappen en alcohol zoveel mogelijk te laten staan, ze zitten bomvol onnodige suikers.
  4. Rust: Onderschat niet de invloed van rust op jouw lichaam. Te weinig slaap en rust zorgt voor meer stress (het hormoon 'cortisol'). Cortisol zorgt voor meer vetopslag (op je buik) en is vaak de oorzaak voor het maken van slechtere keuzes als het gaat om voeding. Daarnaast zorgt te weinig slaap of rust ervoor dat je minder energie hebt, minder snel spiermassa aanmaakt (en meer spiermassa= meer verbranding!) en, laten we eerlijk zijn, het verminderd je humeur.

Laatste advies

Natuurlijk hoef je niet op groenten, rijst en kip te leven, alleen maar water te drinken en een gat in de dag te slapen om ervoor te zorgen dat jij dichter bij jouw doel komt. Beweeg wat meer, eet wat minder suikers, drink geen calorieën en probeer voldoende rust te nemen. Voeg daar een beetje extra geduld aan toe en ook jij kan jouw doelen behalen. En vergeet niet: je bent mooi zoals je bent. Dus trek die bikini aan en geniet van de zomer!

Deel dit artikel