• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Bariatrische chirurgie: Wat is het en wanneer kom je ervoor in aanmerking?
Leefstijl

Bariatrische chirurgie: Wat is het en wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Een maagverkleining om af te vallen, je hoort het steeds meer. Het lijkt bijna wel ‘normaal’ geworden om je te laten opereren om gewicht te verliezen. Maar kun je eigenlijk wel zonder risico’s je laten opereren om af te vallen?

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
21 januari 2020

Morbide obesitas

Welke eisen worden er gesteld om in aanmerking te komen voor een operatie om af te vallen? Is het voor iedereen met overgewicht een oplossing of komt er maar een kleine groep mensen voor in aanmerking?

In het ziekenhuis krijg ik veel te maken patiënten met morbide obesitas (extreem overgewicht) die een operatie willen krijgen en patiënten die daadwerkelijk al de bariatrische operatie hebben gehad. Een bariatrische operatie is een operatie die wordt gedaan bij mensen met ernstig overgewicht met als doel om gewicht te verliezen.

Wie komt in aanmerking voor een bariatrische operatie?

Mensen met veel overgewicht, ze hebben een BMI hoger dan 40, of hoger dan 35 als ze hiernaast een ziekte als diabetes of bijvoorbeeld hoge bloeddruk hebben. Het overgewicht moet al langer dan vijf jaar bestaan en mensen moeten meerdere begeleide pogingen bij een diëtist hebben gehad om af te vallen.

Wat zijn de voordelen van een bariatrische operatie?

 • Gemiddeld verliest iemand 25% gewicht (vanaf het startgewicht gerekend) voor de lange termijn.
 • Gezondheidswinst. Vaak geneest iemand van zijn diabetes en hoge bloeddruk. Er is minder druk op de gewrichten waardoor de pijn hiervan afneemt.
 • Het dagelijkse leven en bewegen wordt makkelijker.

Wat zijn de nadelen van een bariatrische operatie?

Er kunnen tijdens én na de operatie verschillende complicaties ontstaan, zoals lekkages, bloedingen en maagzweren. Er is kans op het ontwikkelen van lactose intolerantie, vitaminetekorten, haaruitval, extreme moeheid en mogelijk kan je niet meer alle voedingsproducten verdragen. Het sociale leven kan worden beïnvloed omdat je niet meer alles kunt eten en alleen nog zeer kleine porties kunt eten.

Voor wie is het een oplossing volgens de diëtist?

 • Voor mensen die jaren lang (begeleide) dieetpogingen hebben gedaan zonder blijvend resultaat.
 • Voor mensen die obesitas gerelateerde ziektes hebben ontwikkeld bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, diabetes, slaapapneu of gewrichtsklachten.
 • Voor mensen die gemotiveerd zijn om hun leefstijl aan te passen en voor degene die ook na de operatie gezond willen gaan eten en meer willen gaan bewegen.

Aan wie raad de diëtist een bariatrische operatie af?

 • Aan mensen met een BMI onder de 35.
 • Aan mensen die nog geen goede begeleide pogingen bij een diëtist hebben gedaan om af te vallen.
 • Aan mensen die zich niet goed hebben verdiept in alle consequenties die zo’n operatie met zich mee brengt. De gevolgen zijn voor de rest van je leven.
 • Aan mensen die denken dat ze na de operatie gewoon hun ongezonde voedingspatroon kunnen blijven eten alleen dan in kleine hoeveelheden.
 • Aan mensen die niet bereid zijn hun hele leven te veranderen. Je zal na de operatie namelijk zes keer per dag iets kleins moeten gaan eten.
 • Aan mensen met een eetstoornis of alcohol- of drugsverslaving.

Samenvattend

Het lijkt dan wel steeds normaler te worden, zo’n operatie, maar er worden strenge criteria opgesteld voor wie wel of niet in aanmerking komen. Het liefst zijn deze operaties zo min mogelijk nodig en lukt het de mensen om, eventueel met hulp van een diëtist en/ of een beweegprogramma, om op een gezond gewicht te komen en dagelijks meer te gaan bewegen.

Deel dit artikel