• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Back to the basics
Algemeen

Back to the basics

Een gezond basisvoedingspatroon is voor iedereen belangrijk, of je nou eet met een bepaald doel of niet. Door alle voedingshypes en tegenstrijdige berichten op het internet, is het soms moeilijk om te bepalen wat nou gezond is. Wij nemen je graag mee ‘back to the basics’ zodat je de paar punten waar iedereen het over eens is, goed op een rijtje hebt.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
09 november 2018

1. Eet veel groenten
Iedereen is het erover eens dat we meer dan 250 gram groenten per dag zouden moeten eten en toch doet het grootste deel van Nederland dit niet. Nog één keer vertellen we je waarom je echt meer groenten zou moeten eten:
*Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels
*Ze bevatten geen zout, verzadigd vet of enorme hoeveelheden calorieën
*Eet je genoeg groenten dan eet je waarschijnlijk minder van andere (ongezondere) voedingsmiddelen
*Het verlaagt het risico op verschillende ziekten

2. Eet voldoende fruit
Alle soorten fruit zijn gezonde keuzes. Eet bij voorkeur twee stuks fruit per dag en varieer in soort, want iedere vrucht bevat weer andere vitaminen. Meer dan twee stuks eten? Dit is geen probleem, vooral niet wanneer je het eet in plaats van een andere ongezonde keuze. Laat je niet bang maken voor de zuren en suikers in fruit, de eventuele nadelen hiervan wegen absoluut niet op tegen alle andere voordelige voedingsstoffen die erin zitten.

3. Kies voor volkoren
Gezonde voedingsstoffen als vezels, ijzer en B-vitaminen zitten in de kiem en de zemel van een graan. Bij ‘witte’ varianten zijn de kiem en zemel verwijderd. Wanneer de hele graankorrel, inclusief de kiem en de zemel wordt gebruikt noemen we dit volkoren. Probeer altijd te kiezen voor zo’n volkoren graanvariant. Dit zijn niet alleen de producten waar opstaat ‘volkoren’, maar ook zilvervliesrijst, quinoa en havermout bijvoorbeeld. Alles waarbij dus de hele korrel wordt gebruikt.

De belangrijkste reden om voor volkoren te kiezen is omdat het rijk is aan vezels. Vezels dragen bij aan een verzadigd gevoel, zorgen voor een lager risico op verschillende ziektes en zijn goed voor je stoelgang.

4. Drink water, thee of koffie
Deze dranken bevatten weinig tot geen calorieën en geen suiker. Eigenlijk zijn deze keuzes vooral gezond omdat alle andere keuzes als basis ongezond(er) zijn. Daarnaast heeft je lichaam natuurlijk voldoende vocht nodig om te functioneren.

5. Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel
Bewerkt eten bevat vaak veel suiker en zout en dat is nou net waar we (ongemerkt) vaak te veel van binnen krijgen. Vermijd dus alle pakjes en zakjes zoveel mogelijk. Probeer in je basis zo min mogelijk te kiezen voor ‘fabriekseten’.

De kans is groot dat we je niks nieuws vertellen, maar in hoeverre volg je deze basis ook? Probeer voor je begint aan andere (ingewikkeldere) voedingsadviezen eerst eens te kijken of je wat kleine aanpassingen in je basis kan doen die al een groot verschil maken. Voor veel mensen is hier vaak nog genoeg winst te behalen. Ga hier dus eerst eens mee aan de slag en je zal zien dat een kleine aanpassing een groot verschil kan maken.

Deel dit artikel