• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Alles over je vetpercentage
Leefstijl

Alles over je vetpercentage

Hoe hoog is jouw vetpercentage? Is jouw vetpercentage gezond of is deze iets aan de hoge kant? Hoe kan je je vetpercentage eigenlijk meten en wat zijn de gevolgen van een te hoog vetpercentage?

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
14 oktober 2019

Wat houdt het vetpercentage precies in?

Het vetpercentage geeft aan hoeveel procent van jouw lichaam uit vet bestaat. Als je vetpercentage 25% is, dan bestaat je lichaam voor 25% uit vet en bestaat het voor de rest uit botten, spieren, water en organen.

Niet al het vet is slecht

Essentieel vet: de minimale hoeveelheid vet dat het lichaam nodig heeft. Vrouwen hebben iets meer vet nodig dan mannen.

Niet-essentieel vet: het vet dat we niet nodig hebben. Een teveel hiervan brengt gezondheidsrisico’s met zich mee zoals hart- en vaatziekte.

Wat is een gezond vetpercentage?

Leeftijd
Vrouwen

Te laag

Normaal

Te hoog

Veel te hoog

20-39

< 21%

21% – 33%

33% – 39%

> 39%

40-59

< 23%

23% – 34%

34% – 40%

> 40%

60-79

Mannen

20-39

40-59

60-79

< 24%

<8%

<11%

<13%

24% – 36%

8 % - 20%

11% - 22%

13% - 25%

36% – 42%

20% - 25%

22% - 28%

25% - 30%

> 42%


>25%
>28%
>30%

Gevolgen te hoog vetpercentage

Een te hoog vetpercentage geeft een verhoogde kans op hart-en vaatziekte, herseninfarct, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker.

Gevolgen te laag vetpercentage

Als je een te laag vetpercentage hebt heeft dit ook gevolgen. Je hebt een minimale hoeveelheid vet (essentieel vet) nodig. Dit heb je nodig voor als je bijvoorbeeld een keer ziek wordt.

Hoe meet je je vetpercentage?

De makkelijkste manier om je vetpercentage te meten, is door op een weegschaal te gaan staan die je vetpercentage kan uitrekenen. De meeste sportscholen hebben deze wel. Dit is niet een hele nauwkeurige weegschaal, maar je kan hier wel het verloop van je vetpercentage zien. Wanneer je wilt afvallen is dit een fijne methode om je verloop te zien. Wat nauwkeuriger is, is het meten van je vetpercentage door middel van een huidplooimeter. Dit kan je laten doen door een diëtist of sportinstructeur die hierin is gespecialiseerd.

Tips om je vetpercentage te verlagen

  • Voeding is het allerbelangrijkst: om vet te verliezen met je ervoor zorgen dat je dagelijks meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt met voeding. Als dit het geval is gaat je lichaam je vetreserves aanspreken om aan energie te komen.
  • Kies een voedingspatroon waarbij je langzaam afvalt en ga niet op een crash-dieet.
  • Drink geen vruchtensappen of frisdrank meer, maar vervang dit door water of thee.
  • Vergeet ook niet dat je van gezonde producten dik kan worden(als je er teveel van eet), denk hierbij aan die lekkere avocado of banaan, handje noten of die crackers met hummus die je denkt ongelimiteerd te kunnen eten.
  • Meer bewegen: op het moment dat je aan het sporten bent verbrand je calorieën, maar geef je ook je metabolisme een boost. Hierdoor verbrand je ook nog eens meer calorieën in rust (dus als je niet meer aan het sporten bent).

Voor het beste resultaat om je vetpercentage te verlagen, kan je het beste zorgen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon waarbij je minder calorieën eet dan dat je nodig hebt. En kies je trainingen uit waarbij er kracht- en cardio oefeningen worden gecombineerd met elkaar.

Neem eens een kijkje op ons blog over hoeveel calorieën jij eigenlijk nodig hebt.

Deel dit artikel