• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
9 tips om af te vallen tijdens de quarantaine
Leefstijl

9 tips om af te vallen tijdens de quarantaine

Hè verdorie, was je net zo lekker bezig met afvallen en veel sporten, kwam daar ineens het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven. Wie herkent zich hierin? En wie herkent zich in het fenomeen dat je nu thuis net wat vaker naar de koelkast loopt om te kijken of er iets te eten is, en dat enkel uit verveling.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
15 april 2020

Gezond blijven tijdens de quarantaine

Veel mensen herkennen zich hierin. Wij hopen dat je nog steeds werkt aan je doelen om gezond te blijven of om gezonder te worden, ook al ben je nu meer thuis. Daarom geven we je graag een aantal tips zodat jij thuis nog steeds hierop kunt focussen

Tips tijdens het afvallen

Allereerst is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat waar jouw valkuilen liggen, ga jij vaak eten uit verveling? Eet je nu meer omdat er meer mensen thuis zijn? Eet je nu vaker iets tussendoor? Zit je nu vaker ‘s avonds op de bank en merk je dat je vaker in de avond nog iets eet? Als je niet weet waar je valkuilen liggen is het moeilijk je patroon te doorbreken om gezonder te gaan eten.

1. Stop met eten uit verveling!

Eet jij uit verveling? Maak dan een lijstje met wat je kan gaan doen wanneer je jezelf verveelt. Denk aan: een boek lezen, puzzelen, douchen, een blokje om lopen, schoonmaken, iemand bellen of muziek maken.

2. Genoeg is genoeg

Je lichaam geeft seintjes wanneer je genoeg hebt gegeten, probeer deze te herkennen en stop dan ook met eten.

3. Creëer een ritme

Probeer je vast te houden aan drie hoofdmaaltijden en één of twee tussendoortjes, hierdoor voorkom je dat je niet de hele dag gaat eten.

4. Maak afspraken met jezelf

Zeg tegen jezelf dat je alleen in het weekend op de bank wat lekkers mag eten. We zijn nu veel meer thuis waardoor de voorraadkast je de hele dag lijkt te roepen. Maar als we het nu elke keer het goed vinden om een zak chips open te trekken, dan halen we ons doel nooit.

5. Snack gezond

Maak in het weekend een gezonde snack en maak daar kleinere porties van waardoor je doordeweeks een gezond tussendoortje hebt. Bijvoorbeeld een stukje bananenbrood, mueslirepen, dadelnotenrepen of gezonde haverkoekjes.

6. Wees lief

Wees niet al te streng voor jezelf, want dan is het moeilijk vol te houden. Trakteer jezelf in het weekend op wat lekkers. Let hierbij op dat je dan niet in het weekend al het werk van doordeweeks teniet doet. Denk dus aan de portiegrootte als je in het weekend wat lekkers eet.

7. En wees extra lief

Heb je jezelf vier weken netjes aan het voedingsplan gehouden? Beloon jezelf dan! Bedenk van te voren waar je jezelf mee gaat belonen, zo heb je wat om naar uit te kijken. Bijvoorbeeld een nieuw kledingstuk, een nieuw (kook) boek of een lekker luchtje.

8. Lief dagboek...

Houd een eetdagboek bij. De Eetmeter is hiervoor een fijne app. Zo krijg je veel kennis over producten en soms schrik je enorm van hoeveel calorieën, suiker of vet er in een product zit

9. Blijf bewegen!

Zorg ervoor dat je elke dag 60 minuten in beweging bent. Dit is echt nodig omdat we nu veel minder bewegen. Je hoeft niet elke dag 60 minuten te sporten, maar bijvoorbeeld één workout thuis sporten van Fitchannel van 25 minuten en een lekkere wandeling is voldoende.

We hopen dat het je lukt om gezonde gewoontes vol te houden in deze tijd, laat het ons weten als we ergens mee kunnen helpen.

Deel dit artikel