• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
9 tips om blessures te voorkomen
Beweging

9 tips om blessures te voorkomen

De knieën, enkels, rug en schouders. Die zijn vaak als eerste aan de beurt als het gaat om blessures. En vrijwel iedereen heeft tijdens, of na, het trainen wel eens te maken gehad met klachten aan één van deze lichaamsdelen. Zet jezelf niet op de reservebank en ontdek onze tips om blessures te voorkomen.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
06 januari 2023

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. En op een gezonde manier sporten is niet alleen belangrijk, maar ook veel motiverender. Maar hoe zorg je ervoor dat je zonder klachten kunt trainen?

Tips om blessures te voorkomen

De één vindt sporten leuk, de ander moet zich er echt toe zetten. En wanneer je blessures ontwikkelt wordt het vasthouden aan je sportroutine lastiger. Hieronder een aantal tips om blessures te voorkomen en te blijven sporten, zonder pijntjes of kwaaltjes!

1. Sla de warming-up niet over

De warming-up zorgt ervoor dat de bloedsomloop opgang komt en de spieren warm worden. Ook krijgen de spieren meer zuurstof en energie waardoor je minder kans hebt op blessures.

2. Train op jouw niveau

Meet je niet aan anderen. Train op het niveau wat bij jouw lichaam, conditie en kracht past.

3. Neem de tijd om oefeningen correct aan te leren en uit te voeren

Ga er niet vanuit dat wanneer je één keer een video/oefening hebt gezien, je deze hierna perfect kopieert. Neem de tijd om de oefeningen onder de knie te krijgen. Kijk eens in de spiegel of de houding correct is en herhaal oefeningen en trainingen.

4. Ga niet te snel

Ga niet gehaast een training in. Heb je maar beperkt de tijd? Pas de training hierop aan zodat je de oefeningen in rust en goed kunt uitvoeren.

5. Neem niet te veel gewicht in een keer, bouw op

Train je met gewichten? Begin met een laag gewicht en bouw stap voor stap op. Elke keer 0,5 of 1 kilo erbij is meer dan voldoende. Erken ook wanneer het teveel is en je even een stapje terug moet zetten.

6. Zorg voor voldoende slaap

Slecht slapen maakt je onscherp. Zorg dus niet dat je vermoeid gaat trainen en fouten maakt. Voldoende slaap zorgt daarnaast voor een betere concentratie. Dit is uiteraard erg belangrijk wanneer je de oefeningen tijdens een training goed wil uitvoeren.

7. Eet gezond

Door voor en na de training gezond te eten en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen kun je blessures voorkomen. Zo heb je energie om de oefeningen uit te voeren. En met voldoende voedingsstoffen, zoals eiwitten, herstellen je spieren beter.

8. Train met goede materialen

Ga voorbereid de training in. Trek goede schoenen aan die schokken kunnen opvangen en gebruik een matje wat niet wegglijdt wanneer je een oefening uitvoert.

9. Sluit de training goed af

Race na de training niet gelijk door naar een volgende afspraak of verplichting. Neem een paar minuten de tijd om te stretchen, je lichaam af te laten koelen en bij te komen van de geleverde inspanning.

Bewust trainen

Je hebt nu een aantal handvaten om de volgende training zonder kleerscheuren door te komen. Bewegen is belangrijk, maar niemand heeft er iets aan als jij geblesseerd thuis zit.

Train bewust en wees eerlijk naar jezelf zodat je kan blijven genieten van de trainingen die jij wil doen!

Deel dit artikel