• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
7 voordelen van yoga
Beweging

7 voordelen van yoga

Of je nou kiest voor hot yoga, yin yoga, power yoga of hatha yoga. Elke vorm van yoga komt met zijn voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat er beter door kunt slapen?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
21 juni 2019

Elke vorm van yoga heeft grote voordelen die jou kunnen helpen om energieker en meer ontspannen het leven door te gaan. Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet:

1. Focus op jou

Doordat yoga vaak in rust en stilte wordt uitgevoerd met de afwisseling van actieve en ontspanningsoefeningen, kun je je de gehele training volledig op jezelf concentreren zonder triggers en afleidingen van buitenaf. Echt een moment puur en alleen voor jezelf.

2. Betere houding en pijnverlichting

De variatie van oefeningen in combinatie met ademhaling en ontspanning zorgen ervoor dat je sterker wordt en meer bewust van jouw lichaamshouding. Hierdoor zal er minder spanning in jouw lichaam blijven zitten en zullen pijnklachten in bijvoorbeeld de rug-, schouder- en nek verminderen of zelfs wegblijven.

3. Lenigheid

Lukt het jou niet om met je vingers de grond te raken? Probeer eens een weken achter elkaar yoga te doen! Doordat veel oefeningen gericht zijn op verlenging en ontspanning wordt het lichaam stap voor stap flexibeler. Bijkomend voordeel is dat wanneer je leniger en flexibeler wordt, de spanning in het lichaam ook verminderd. Uiteindelijk resulteert dit in minder spanningsklachten zoals nek en schouderpijn.

4. Adem

Ben jij je echt bewust van jouw ademhaling? De meeste yogatrainingen worden uitgevoerd op basis van ademhaling. Je beweegt van de ene naar de ander positie op je in- en uitademing. Door deze manier van ademhalen train je de longcapaciteit en verbeter je de ademhaling.

5. Stress vermindering

Tijdens de yogatrainingen wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van ontspanningsoefeningen en meditatie. Door de afwisseling van inspanning en ontspanning kun je de stress in het lichaam beter loslaten. Tijdens yoga daalt de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol in het lichaam en zal jij je na afloop daadwerkelijk rustiger en ontspannen voelen.

6. Betere bloedsomloop

De houdingen en bewegingen die jij tijdens de yogatraining uitvoert stimuleren de bloedsomloop. In samenwerking met een diepe en bewuste ademhaling zorgt dit voor meer zuurstof in het bloed. Hierdoor zal jij uiteindelijk meer energie krijgen en het futloze gevoel kwijtraken.

7. Verbetering van de slaapkwaliteit

Tijdens een yogatraining wordt de aanmaak van melatonine, het slaap hormoon, verhoogd. Naast de stressvermindering zorgt dit voor het beter in slaap komen en een betere nachtrust.

Na het lezen van al deze voordelen zin gekregen in een yogalesje? Ontdek de voordelen van yoga dan nu via een gratis yogales.

Deel dit artikel