• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
7 tips om alle ballen in de lucht te houden
Leefstijl

7 tips om alle ballen in de lucht te houden

Sommige mensen lijken het allemaal uitstekend te kunnen, maar jij stort zo nu en dan een keer in (op de bank) en hebt geen idee hoe andere gezinnen alle spreekwoordelijke ballen in de lucht kunnen houden. Werk, feestjes, sporten, huisdieren, kinderen, huishouden en dan ook nog ruimte om af en toe gewoon even niks te doen. O, en vergeet je lieve partner niet, of je zoektocht naar een leuke. Hoe dan?!

Nina van Fitchannel.com
07 november 2019

Tja, eigenlijk begint het allemaal met te kijken hoeveel van de ballen die je hooghoudt je eigenlijk ook wel kan laten vallen of even kan laten liggen. Kortom: stel prioriteiten. Wat is echt belangrijk voor je? Ook dan kan er nog een aardig lijstje over blijven en hoe je een fijne manier vindt om met alles dat je ‘moet’ doen om te gaan hebben wij hieronder 7 tips:

1. Plan

Plannen zorgt voor overzicht en uiteindelijk ook tijdswinst. Neem op een dag dat het jou uitkomt de tijd om een planning voor die week te maken. Plan ook wat je gaat eten, maak meteen een boodschappenlijst, plan je sportmomenten en als het kan ook je rustmomenten. Klinkt misschien niet sexy, maar scheelt heel veel stress en teleurstellingen. Gebruik bijvoorbeeld onze weekplanner of gewoon je agenda. Leef je met een gezin of partner samen? Hang m dan op de koelkast zodat iedereen weet wie wanneer wat doet. Ook niet onbelangrijk: plan realistisch, je blijft een mens.

2. Zeg vaker nee

Kom je om in de (sociale) verplichtingen? Grote kans dat jij het dan moeilijk vindt om nee te zeggen. Toch is dat de enige manier om tijd (voor jezelf) te winnen, maak keuzes. Je zal zien dat anderen ook een ‘nee’ van je accepteren.

3. Sta eerder op

Al is het maar een halfuurtje. Het geeft je net die extra tijd om goed aan je dag te beginnen en niet gestrest de deur uit te gaan. Voor jou geen optie? Neem dan ’s avonds een halfuurtje om je klaar te maken voor de volgende dag. Maak je ontbijt en leg je spullen en kleren klaar bijvoorbeeld.

4. Slim koken

Naast het inplannen van wat je gaat eten en alle boodschappen in één keer te doen, is het ook slim om meer te koken zodat je voor twee dagen eten hebt. Of nog beter: maak er nog meer van en vries het in. Soepen, pastasauzen, curry’s het is allemaal makkelijk in te vriezen zodat je het op drukke dagen alleen maar even hoeft te ontdooien.

5. Accepteer hulp

Je hoeft niet alles alleen te doen. Accepteer hulp en leer er zelfs om te vragen. Misschien lastig in het begin maar je zal zien dat het je veel rust brengt.

6. Ruim je huis op

Geen extreme Marie Kondo praktijken, maar zorg dat je geen zoekstress hebt. Leg alles op vaste plekken en gooi alle rotzooi gewoon direct weg. Plan af en toe ook een dag in om alle kasten uit te mesten en heel veel weg te gooien. Rotzooi in je huis geeft vaak ook rotzooi in je hoofd.

7. Accepteer

Last but not least: accepteer dat het niet altijd lukt om alles (perfect) te doen. Gooi die ballen soms gewoon even op de grond en lach erom. Kies waar jij je energie in steekt en raak niet teleurgesteld in jezelf als het allemaal even niet lukt. Morgen weer een dag en volgende week weer een week…

Deel dit artikel