• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
5 fabels over voeding
Voeding

5 fabels over voeding

Goede voeding is ongelofelijk belangrijk voor een gezonde en sportieve levensstijl. Er wordt alleen zo veel gezegd en geschreven over eten en diëten, dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien; welke kennis is waardevol, en welke mag je meteen weer vergeten? Om je hierbij te helpen, behandelen we in dit artikel 5 hardnekkige eet- en dieetfabels.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
06 september 2021

Fabel 1: Vleesvervangers bevatten minder ijzer dan vlees

Een veel gehoorde fabel over voeding, is dat vleesvervangers minder ijzer bevatten dan vlees. Omdat vleesvervangers van nature minder rijk zijn aan ijzer, wordt ijzer in de meeste kant-en-klare vleesvervangers echter alsnog toegevoegd. Ook zijn er veel ijzerrijke vleesvervangers te vinden in het aanbod van groenten, fruit en granen. Dankzij deze vleesvervangers met ijzer komen vegetariërs over het algemeen geen ijzer tekort. Bovendien halen ook vleeseters maar 10% van hun ijzerbehoefte uit vlees. Wel is het zo dat vlees een iets ander type ijzer bevat dan ijzer in plantaardige producten. Het soort ijzer uit vlees wordt iets sneller opgenomen in het lichaam.

Fabel 2: Een A-merk is altijd gezonder dan een huismerk

A-merken zijn een stuk duurder dan huismerken. Hierdoor gaan veel mensen er vanuit dat de kwaliteit van A-merken beter is, en A-merken dus ook gezonder zijn. Er klopt alleen weinig van. De Consumentenbond doet al jaren onderzoek naar de verschillen tussen A-merken en B-merken. Uit hun onderzoek blijkt niet dat huismerken ongezonder zijn. Sterker nog: in de weinige gevallen dat er sprake was van een verschil, bleken A-merken vaak meer zout en/of suiker te bevatten. Een tip is dus om altijd goed te kijken naar de ingrediënten op de verpakking. Voor wie zich afvraagt waarom A-merken dan toch duurder zijn dan huismerken: dit komt doordat ze veel geld besteden aan marketing en reclame.

Fabel 3: Als je ‘s avonds na 7 uur eet, word je dik

Dat je dik wordt als je ‘s avonds na 7 uur eet, is een hardnekkige dieetfabel waar vrijwel geen aanwijzingen voor zijn. In plaats van ‘s avonds niet meer eten blijft het dus het verstandigst om te kijken naar je totale energiebehoefte op een dag. Zo lang je evenveel calorieën binnenkrijgt als je verbrandt, ben je gezond bezig en kom je niet aan. Pas als je energie-inname groter is, kom je aan. ‘s Avonds laat eten is dus zeker niet per definitie slecht. Eet dus gerust wat (gezonds) als je trek hebt!

Fabel 4: Koffie houdt vocht vast

Een bekend misverstand is dat koffie vocht vasthoudt. Het omgekeerde wordt ook vaak beweerd: dat je van koffie zou uitdrogen. Koffie is echter noch vochtvasthoudend, noch vochtafdrijvend. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne activeert wel de nieren, waardoor je vaak sneller moet plassen en weer wat vocht kwijt raakt. Dit kan echter geen kwaad. Cafeïne heeft daarnaast andere, minder gezonde effecten. Een beetje letten op de hoeveelheid koffie die je drinkt kan dus zeker geen kwaad!

Fabel 5: Light is altijd goed voor de lijn

Dat lightproducten je helpen om af te vallen is een beruchte dieetfabel. Lightproducten zijn producten met verlaagde hoeveelheden suiker, vet of energetische waarde. In theorie kan een lightproduct dus minder suiker, maar meer vet bevatten, of andersom. Daarnaast reageert je lichaam op een bepaalde manier op lightproducten. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen er grote porties van nemen, en stijgt bij het drinken van light-frisdrank alsnog je insulinespiegel. Hierdoor wordt de verbranding van vet belemmerd. Kies in plaats van lightproducten dus liever voor een ander gezond alternatief. Neem water in plaats van light-frisdrank, of neem in plaats van light-chips een gezondere rijstewafel.

Deel dit artikel