• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Hoge bloeddruk (hypertensie)
Leefstijl

Hoge bloeddruk (hypertensie)

De medische term voor een hoge bloeddruk is ‘hypertensie’. Vrouwen na de overgang, zwangere vrouwen en mensen met overgewicht hebben een hoger risico op het krijgen van een hoge bloeddruk.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
19 juni 2019

We krijgen geregeld vragen over verschillende ziekten en hoe je hier het beste mee om kan gaan, al dan niet gerelateerd aan het sporten. Bekijk als je wil ook eens de andere onderwerpen waarover we geschreven hebben: verhoogd cholesterolgehalte, diabetes type 2 en osteoporose.

Bloeddruk, wat is het precies?

De bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed rondpompt. De bloeddruk bestaat uit twee waarden, de boven- en onderdruk. De bovendruk is de druk in de vaten als het hart samentrekt. De onderdruk is de laagste waarde die de bloeddrukmeter aangeeft. Dit is de druk in de vaten als het hart zich ontspant. Dit gebeurt tussen twee hartslagen in.

Het wittejasseneffect

De bloeddruk kan gedurende de dag verschillen, in de ochtend en avond is deze vaak lager. Bij emoties, tijdens praten en met bewegen is de bloeddruk vaak hoger. Wanneer je op bezoek bent bij een arts is de bloeddruk vaak ook iets hoger. Dit komt door het ‘wittejasseneffect’. Mensen zijn dan wat gespannen en dit kan de bloeddruk verhogen. Doordat je bloeddruk schommelt gedurende de dag is het aan te raden om je bloeddruk meerdere keren te meten voordat je een betrouwbare meting hebt.

Je hebt een hoge bloeddruk als je:
- Bovendruk hoger is dan 140 mmHg en/of
- Onderdruk hoger is dan 90 mmHg.

Oorzaken hoge bloeddruk

Bij meer dan 90% van de mensen met een hoge bloeddruk is de oorzaak onbekend. Wel is bekend dat een aantal leefstijlfactoren invloed hebben op de bloeddruk. Daarnaast is het zo dat naarmate je ouder wordt, je meer kans hebt op een hoge bloeddruk. Dit komt doordat de vaten stugger worden als je ouder wordt, de bloedvaten worden minder elastisch. Als het bloedvat minder soepel is gaat het meer weerstand geven. Dezelfde hoeveelheid bloed moet dan door een nauwer vat. Het gevolg hiervan is dat de bloeddruk in het hele lichaam hoger wordt.

De leefstijlfactoren die invloed hebben op de bloeddruk:

Roken: Roken vermindert de elasticiteit van de vaten. Dit verhoogd de bloeddruk.

Zout: Door het eten van te veel zout/zoutrijke producten, kan de bloeddruk toenemen doordat het lichaam het zout en vocht gaat vasthouden. Het lichaam moet harder zijn best doen om het bloed dan rond te pompen. Wil je minder zout eten maar weet je niet hoe? Verderop in deze blog geven we je tips.

Voedingspatroon: Eet gevarieerd en zorg dat je minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit eet. In groente en fruit zit namelijk veel kalium. Kalium heeft een bloeddrukverlagende effect.

Overgewicht: Probeer enkele kilo’s af te vallen als je overgewicht hebt om je bloeddruk te verlagen.

Beweging: Probeer elke dag 30 minuten te bewegen. Dat heb je sneller bereikt dan je denkt. Stel je doet één workout van Fitchannel (25 minuten) en fietst naar de supermarkt, dan zit je al aan je 30 minuten bewegen. Mocht je een dag niet sporten bedenk dan dat activiteiten als stofzuigen, tuinieren en schoonmaken ook gewoon meetellen. De tegenhanger hiervan is dat we weten dat stilzitten een bloeddrukverhogend effect heeft. Probeer daarom elk uur even op te staan, voor een kopje thee of een toiletbezoek.

Alcohol: Drink maximaal 1 glas per dag. Alcohol verhoogt de kans op een hoge bloeddruk op de lange termijn. Drink het liever helemaal niet natuurlijk.

Stress: Stress verhoogt de bloeddruk. Bedenk eens wat je kan doen zodat je door de dag heen minder stress ervaart. Is dat voor jou vaker even diep adem halen? Eén keer per week een yoga workout volgen? Of helpt het je misschien om vaker te wandelen?

Er zijn ook een aantal oorzaken van een hoge bloeddruk waar je geen invloed op hebt, zoals je leeftijd, geslacht en erfelijkheid. Daarom is soms het aanpassen van je leefstijl niet voldoende en moet de arts bij een hoge bloeddruk met medicatie starten.

Tips om minder zout te eten

80% van het zout dat we eten zit verwerkt in producten. 20% is afkomstig uit het zout dat wij toevoegen aan het eten. Je kan dus veel minder zout eten door goed naar de verpakkingen van producten te kijken die je dagelijks eet. Voorbeelden van producten waar veel zout in zit zijn kant-en klare producten, chips, soepen, (soja)sauzen, pizza’s, snacks, haring, gerookte zalm, bewerkt vlees, kaas en brood.

Andere tips:
- Kies zo veel mogelijk onbewerkte producten;
- Probeer met koken geen zout toe te voegen maar maak je maaltijd lekker met kruiden (peper, peterselie, rozemarijn, tijm, oregano bijvoorbeeld);
- Vergelijk eens de etiketten van verschillende producten;
- Zorg dat je kruidenmengsels zonder zout in huis haalt;
- In himalaya, zeezout en keltisch zout zit evenveel zout, vermijd dit dus ook.

Twijfel jij of je een hoge bloeddruk hebt?

Als jij één van de leefstijlfactoren hebt die hierboven staan en denkt dat je misschien wel een hoge bloeddruk hebt, ga dan eens langs de huisarts om het te meten. Het gevaar is namelijk dat het meestal geen klachten geeft. Je kan er jaren mee rondlopen zonder dat je er iets van merkt. Ondertussen kan het dan wel schade aanbrengen aan de bloedvaten, hersenen en nieren. Schroom dus niet om je huisarts op te bellen als je het wilt laten meten.

Deel dit artikel