• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community

Sporten en afvallen: effectieve workouts

Sporten is een uitstekend middel om af te vallen. Fitchannel helpt je je doelen te behalen met effectieve sportschema’s voor thuis. Probeer het nu!

  • Waar en wanneer jij wil
  • Honderden workouts
  • Duizenden recepten
  • Vanaf 2,49 per week

Afvallen met sporten: leuker én effectiever

Als je wilt afvallen, is sporten niet per se noodzakelijk. Dat zit zo: het principe van afvallen is dat je gewicht verliest als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Wanneer je lichaam niet genoeg energie binnenkrijgt uit voeding, gaat je lichaam teren op reserves, en val je af. Dit betekent dat het goed mogelijk is om af te vallen door alleen aanpassingen te doen aan je voeding. Bij Fitchannel zijn we er echter van overtuigd dat afvallen een stuk aangenamer én effectiever is als je het combineert met sporten. We leggen je graag uit waarom.

Met sporten verbrand je calorieën en val je sneller af

Tijdens het sporten verbrand je meer calorieën dan in rust. Met sporten kun je dus, net als met aanpassingen aan je voedingsschema, een calorietekort creëren. Een pittige workout van een uur is al snel goed voor 500 calorieën. Dit is een aanzienlijk aantal, aangezien je als volwassene dagelijks 2000 (vrouw) tot 2500 (man) calorieën nodig hebt. Het kan zijn dat je een deel hiervan er weer aan eet, maar als je sport ben je in ieder geval minder afhankelijk van je dieet.

Het effect van sport houdt niet op na je workout

Met bepaalde vormen van training, waaronder HIIT en krachttraining, zet je je stofwisseling aan het werk. Hierdoor verbrand je niet alleen calorieën tijdens je training, maar ook nog erna. Dit effect wordt ook wel het afterburn effect genoemd, en kan tot wel twee dagen na je training aanhouden. Het feit dat je stofwisseling door een streng dieet op een soort spaarstand gaat, kun je met bepaalde vormen van sport dus teniet doen.

Met sport behoud je je spiermassa, en val je sneller af

We schreven het hierboven ook al: als je niet genoeg calorieën binnenkrijgt uit voeding, gaat je lichaam teren op reserves. Je lichaam haalt zijn energie uit vetreserves, maar kan ook je spiermassa gaan verbranden. Door spierversterkende sportoefeningen te doen, behoud je je spieren, zelfs als je een zeer calorie-arm dieet volgt. Het behouden of vergroten van je spiermassa helpt je niet alleen je sterk te blijven voelen: doordat spieren meer energie verbruiken dan vet, val je sneller af als je meer spieren hebt.

Sport geeft je zelfs tijdens het afvallen energie

Als je een streng voedingsschema volgt, voel je je al snel minder energiek. Sommige mensen voelen zich tijdens hun dieet zo lusteloos, dat ze niks anders willen doen dan op de bank hangen. Sporten is een goede manier om dit lethargische gevoel tegen te gaan. Doordat je met sporten calorieën verbrandt, ben je minder afhankelijk van je voedingsschema en hoef je iets minder streng voor jezelf te zijn. Bovendien ga je je van sporten een stuk fitter en energieker voelen, doordat je conditie en spierkracht met sprongen vooruit gaan.

Sporten motiveert je om door te gaan met afvallen

Doordat je je van sporten fitter en gezonder gaat voelen, zul je gemotiveerder zijn om door te gaan met je afvalprogramma. Na een paar weken meer sporten en minder en gezonder eten, zul je merken dat je lichaam strakker en gespierder wordt, ook al zie je dit niet altijd direct terug op de weegschaal (spieren zijn immers zwaarder dan vet).

Effectief afvallen met sport- en voedingsschema’s

Bij Fitchannel geloven we dat een uitgebalanceerde combinatie van voeding en sporten de sleutel is tot succesvol afvallen. Sport maakt een belangrijk onderdeel uit van al onze afvalprogramma’s, maar we begeleiden je ook naar een gezonder voedingspatroon. Onze voedingsdeskundigen hebben voedingsschema’s samengesteld waarmee je dagelijks alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Daarnaast vind je op ons platform diverse inspirerende kooktips en video’s. Zo is gezond afvallen goed vol te houden. Probeer het nu.

Laten we beginnen!

Honderden workouts, waar en wanneer jij wil

Fitchannel meetlint Fitchannel meetlint Fitchannel meetlintFitchannel doodle Fitchannel doodle Fitchannel doodle Fitchannel doodle