• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Alles over diabetes type 2
Leefstijl

Alles over diabetes type 2

Heb jij diabetes type 2 of vermoed jij dat je diabetes type 2 hebt? We krijgen geregeld de vraag van leden of we adviezen hebben over diabetes type 2, al dan niet in combinatie met sporten.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
28 mei 2019

Ouderdomssuiker

Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd, maar inmiddels weten we dat ook jonge mensen het kunnen krijgen. Deze vorm is de meest voorkomende vorm van diabetes. Naast type 2, heb je ook nog diabetes type 1 en een aantal varianten er tussen in. Deze varianten zijn minder bekend.

Insuline

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat koolhydraten kunnen worden opgenomen in het lichaam en gebruikt kunnen worden als energie. Wanneer je lichaam niet meer voldoende op insuline reageert, blijven de koolhydraten (welke inmiddels zijn afgebroken tot glucose) in het bloed zitten. Hierdoor stijgt je bloedsuiker. Het lichaam gaat dan nog meer insuline aanmaken om toch ervoor te zorgen om de glucose op te nemen. Uiteindelijk raakt de alvleesklier (het orgaan dan de insuline produceert) uitgeput en gaat deze minder insuline aanmaken. Je wordt zo langzaam insulineresistent. Het gevolg hiervan is dat je op de lange termijn verschillende klachten kunt krijgen en je hebt hierdoor een hoger risico op verschillende hart- en vaatziekte zoals het verkalken van de kransslagaderen en een verhoogde kans op beroerte en een hartaanval.

Vaak zijn de klachten van een hoge bloedsuiker niet heel duidelijk, je merkt ze niet altijd op. Daarom is het belangrijk, dat als je een vermoeden hebt dat je misschien diabetes type 2 hebt, dat je contact opneemt met je huisarts om dit te laten checken.

De klachten van een hoge bloedsuiker

- Veel plassen
- Veel drinken
- Vermoeidheid
- Honger gevoel
- Verminderd gezichtsvermogen
- Slechtere wondgenezing


Hoe ontstaat diabetes type 2 en kun je diabetes type 2 voorkomen?


Er zijn een aantal factoren die het risico vergroten om diabetes type 2 te krijgen:

- Erfelijkheid
- Ouder worden
- Roken
- Ongezond eten
- Overgewicht
- Weinig lichaamsbeweging

Er zijn dus wel een aantal dingen die je kan doen om het risico op diabetes type 2 te verkleinen. Nu ben jij waarschijnlijk al goed bezig met Fitchannel waardoor je het punt ‘weinig lichaamsbeweging’ al kan afvinken. Of misschien val je door Fitchannel ook wel een aantal kilo af waardoor je jouw risico nog meer beperkt. (Zo niet: bekijk al onze programma's hier.) Toch zullen er ook een aantal mensen zijn die gezond leven, veel sporten en toch diabetes type 2 krijgen. Een deel van de mensen die diabetes type 2 krijgen hebben hier namelijk een erfelijke aanleg voor. Daarbij is het bekend dat hoe ouder je wordt, hoe minder gevoelig je voor insuline wordt.


Voedingsadvies bij diabetes type 2


Er is niet een soort dieet wat bij diabetes type 2 wordt geadviseerd, wel zijn er een aantal adviezen:

- Vermijd geraffineerde koolhydraten. Dit zijn erg bewerkte producten, die hoog zijn in koolhydraten en weinig voedingsstoffen leveren. Denk hierbij aan koek, snoep, gebak en taart.

- Laat zoveel mogelijk suikerrijke producten links liggen, ook vruchtensappen en frisdranken vallen hieronder.

- Er zijn een aantal diëten waarvan bewezen is dat ze kunnen helpen om de bloedsuiker naar beneden te krijgen. Dit zijn het ‘mediterrane dieet’, een ‘gematigd koolhydraatbeperkt dieet’ en een ‘laagglykemische voedingspatroon’. Hierover staat meer geschreven op onze pagina over koolhydraatarm eten.

- Mocht je overgewicht hebben, dan kan afvallen helpen om de bloedsuiker te verlagen. Je zou één van bovenstaande diëten kunnen overwegen of dit iets voor jou is.

- Probeer zoveel mogelijk verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Kies vaker voor olijfolie of zachte vloeibare bak- en braadproducten in plaats van roomboter of harde margarines. Eet ook vaker vis en noten in plaats van vette vleessoorten.

- Er is geen maximum aan koolhydraten dat wordt geadviseerd, wel is de kwaliteit van de koolhydraten belangrijk. Kies zo veel mogelijk voor onbewerkte producten en producten die veel vezels bevatten.

- Verminder je zout inname. Dit heeft geen directe invloed op je hoge bloedsuiker, maar hiermee verlaag je het risico op een hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekte. Probeer minder of geen zout meer toe te voegen tijdens het koken en kies minder zoutrijke producten als een cup a soup, (veel) kaas, pizza, haring en gerookte zalm.


Blijf vooral ook lekker bewegen. Naast de workouts van Fitchannel zijn wandelen, fietsen en zwemmen ook goede manieren om je bloedsuiker naar beneden te krijgen. Mocht je dus een dagje rust nemen van Fitchannel, maak dan een lekkere wandeling van 30 minuten.

Deel dit artikel