• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Wat maakt kiwi zo gezond? Ontdek de verborgen kracht van deze vrucht
Voeding

Wat maakt kiwi zo gezond? Ontdek de verborgen kracht van deze vrucht

De kiwi, een kleine ovale vrucht met een harige bruine schil en frisgroen vruchtvlees. Oorspronkelijk afkomstig uit China, heeft deze vrucht inmiddels zijn weg gevonden naar de keukens over de hele wereld. De kiwi staat bekend om zijn unieke, zoetzure smaak en zijn aantrekkelijke heldergroene kleur met kleine zwarte pitjes in het midden. Maar naast zijn heerlijke smaak biedt de kiwi ook tal van gezondheidsvoordelen. Wat maakt deze vrucht zo bijzonder? Dat zit hem vooral in de indrukwekkende voedingswaarde.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
06 oktober 2024

Voedingswaarde van de kiwi

De kiwi is een echte voedingsbom, boordevol vitamines, mineralen en vezels. Een gemiddelde kiwi (circa 75 gram) bevat:

  • Vitamine C: 71 mg (bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
  • Kalium: 215 mg (6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
  • Vitamine K: 27 mcg (23% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
  • Vezels: 2,3 gram

De hoge hoeveelheid vitamine C maakt de kiwi een uitstekende keuze om je immuunsysteem te versterken. Daarnaast helpen kalium en vezels bij een gezonde spijsvertering en een stabiele bloeddruk. De kiwi bevat ook antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine, die de ogen beschermen tegen schade door uv-straling.

Waar is kiwi goed voor?

Dankzij de unieke combinatie van voedingsstoffen heeft de kiwi verschillende gezondheidsvoordelen:

  1. Versterkt het immuunsysteem: De overvloed aan vitamine C ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij de bestrijding van verkoudheid en griep.
  2. Verbeterde spijsvertering: De aanwezige vezels zorgen voor een goede darmwerking en helpen bij het voorkomen van constipatie.
  3. Gezond hart en bloedvaten: Kalium in de kiwi draagt bij aan een gezonde bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
  4. Beter zicht: De antioxidanten in de kiwi beschermen de ogen tegen schade door vrije radicalen en helpen leeftijdsgebonden oogziektes te voorkomen.
  5. Gladdere huid: Door de hoge concentratie aan vitamine C en antioxidanten helpt kiwi bij de aanmaak van collageen, wat zorgt voor een gezonde en stralende huid.

Smakelijke recepten met kiwi

Kiwi’s zijn niet alleen gezond, maar ook erg veelzijdig in de keuken. Hier zijn een paar heerlijke manieren om deze vrucht in je maaltijden te verwerken:

  1. Onze groene smoothie
    Ontdooi 4 deelblokjes diepvries spinazie en schil 2 kiwi’s. Snijd de kiwi’s in stukken en voeg deze samen met de ontdooide spinazie, 200 ml halfvolle yoghurt (of melk/sojadrink) en 2 eetlepels havermout in een blender. Mix het geheel tot een gladde smoothie. Heerlijk als voedzaam ontbijt of gezonde snack.
  2. Onze fruitbowl met kwark
    Deze frisse bowl is gevuld met plakjes kiwi, verse ananas, mango, blauwe bessen en frambozen, gecombineerd met magere kwark en een topping van geroosterde pitten, hennepzaad en een drupje honing. Een heerlijke en voedzame start van je dag, boordevol smaak en vitamines!
  3. Kiwi-salsa
    Snijd een paar kiwi’s in kleine blokjes en meng ze met fijngesneden rode ui, koriander, jalapeño en een scheutje limoensap. Serveer deze fruitige salsa bij gegrilde vis of kip voor een unieke smaakexplosie.
  4. Kiwi-chia pudding
    Maak een chia pudding door chiazaadjes te mengen met amandelmelk en een beetje vanille-extract. Laat het een nacht in de koelkast staan. Voeg ’s ochtends plakjes kiwi en een beetje granola toe voor een voedzaam ontbijt.

Tijd om kiwi's in te slaan!

De kiwi is niet alleen een kleurrijke en smakelijke vrucht, maar ook een echte gezondheidsbooster. Met zijn hoge vitamine C-gehalte, vezels en antioxidanten biedt de kiwi talloze voordelen voor je immuunsysteem, spijsvertering en hartgezondheid. Bovendien is de kiwi een veelzijdige vrucht die gemakkelijk in allerlei recepten kan worden verwerkt, van smoothies tot frisse salsas en zoete desserts. Voeg deze kleine krachtpatser toe aan je dagelijkse voedingspatroon en profiteer van zijn talrijke voordelen!

Deel dit artikel