De squat is één van de meest effectieve oefeningen die er zijn en wordt niet voor niets de koning van de fitness oefeningen genoemd. Squatten levert je sterke benen en billen op, maar heeft ook grote voordelen voor de rest van je lichaam. Als je squat verbrand je calorieën en vet, en verbeter je je coördinatie, lenigheid en houding. Lees snel meer over deze superoefening!
Een squat is een fitnessoefening waarbij je je knieën buigt en je billen naar achter duwt. In het Nederlands wordt de oefening daarom ook wel de kniebuiging genoemd. Het Engelse woord squat betekent letterlijk hurken. De squat is een compound oefening, wat betekent dat je tegelijkertijd meerdere spiergroepen traint. Dit maakt het een zeer effectieve oefening voor sporters van elk niveau.
Met squatten train je voornamelijk je beenspieren: door het buigen en strekken van je benen zet je je quadriceps, hamstrings bilspieren en kuiten flink aan het werk. Maar ook je bovenlichaam wordt aangesproken door de squat. Je buikspieren spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het correct uitvoeren van de oefening. De squat is een intensieve oefening waarmee je veel calorieën verbrandt, en is dus ook een effectieve oefening om gewicht te verliezen. Doordat je spiermassa door squatten op termijn zal groeien, ga je ook in rust meer energie verbruiken, en val je nog sneller af!
De squat is op vele manieren uit te voeren. Maar voordat je je aan allerlei varianten waagt, is het zaak de basis onder de knie te krijgen. Als je de squat niet goed uitvoert, riskeer je namelijk vervelende blessures. Om diezelfde reden is het ook altijd belangrijk een goede warming-up te doen, zoals rennen, fietsen of touwtjespringen.
Zo voer je de traditionele squat stap voor stap uit:
Een squat lijkt best eenvoudig. Toch gaan er vaak een aantal dingen mis. Hieronder de meest gemaakte fouten tijdens het squatten, en hoe ze te voorkomen:
Als je als beginner squats doet, is techniek het allerbelangrijkste. Maak daarom niet te veel herhalingen en begin met air squats (zonder gewicht). Een goed schema om mee te beginnen is bijvoorbeeld drie sets van tien herhalingen. Zodra je de squat niet meer gecontroleerd kunt uitvoeren, is het tijd om te stoppen. Ook kunnen squats voor beginners gemakkelijker worden gemaakt met een hulpmiddel. Zo kan een bankje handig zijn om aan te geven hoe diep je moet zakken, en je extra vertrouwen te geven bij de achterwaartse beweging.
Zoals eerder gezegd, zijn er veel variaties op de squat. Zodra je de basistechniek beheerst, kun je de volgende variaties uitproberen om je spieren, uithoudingsvermogen en coördinatie nog meer uit te dagen:
Een jump squat is een squat gevolgd door een sprong. Je begint net als bij de gewone squat met je voeten op heupbreedte en buigt je knieën. Bij het omhoogkomen maak je een sprong. Dit kan zowel een klein hupje als een krachtige sprong zijn. Let er op dat je met je hele voet afzet, en ook weer op je hele voet landt. Na het landen zak je meteen weer door je knieën voor de volgende herhaling. De jump squat is niet veel moeilijker dan de gewone air squat, maar wel intensiever. Hierdoor kan het lastig zijn goed op je techniek te blijven letten.
Sumo squats verschillen hoofdzakelijk van de gewone squat door de plaatsing van de voeten. Deze zijn bij een sumo squat ver uit elkaar geplaatst en met de tenen naar buiten gericht; ongeveer zoals een sumoworstelaar voor de start van een gevecht. Dit heeft als groot voordeel dat de spieren aan de binnenkant van je dijen, de adductoren, extra worden aangesproken. Zet je voeten in ‘10 voor 2’ op de grond, buig door je knieën, en zorg dat ze naar buiten blijven wijzen. Ook bij de sumo squat is het belangrijk dat je diep zakt en je voeten plat op de vloer houdt.
Squats worden vaak zwaarder gemaakt door gewicht toe te voegen. Dit kan een dumbell of kettlebell of dumbell zijn (goblet squat) of een barbell in de nek. Squats met gewichten zijn een goede manier om spiermassa op te bouwen. Zonder gewicht is de squat echter ook een zeer effectieve oefening om fit en gespierd te worden.
Een goed squat schema voor beginners kan bestaan uit drie sets van tien herhalingen. Gaat dit je gemakkelijk af, dan kun je per trainingsdag vijf herhalingen aan je sets toevoegen. In je tweede training doe je dan drie keer vijftien herhalingen, en in je vierde drie keer twintig. Een leuke squat challenge is dit gedurende 30 dagen opbouwen en kijken op hoeveel reps je dan zit! Let daarbij wel op dat je tussen je trainingen voldoende rust inlast! En hoewel squatten een complete oefening is, zul je om fit te worden meer oefeningen moeten doen dan alleen squats. Neem hem dus zeker op in je fitness schema, maar denk ook aan andere oefeningen!
Ook tijdens je zwangerschap kun je gewoon doorgaan met squatten. Sterker nog: squats helpen je bij de voorbereiding op de bevalling en zorgen dat je erna sneller hersteld bent. Met deze oefening verstevig je namelijk je buikspieren, waardoor je het extra gewicht beter kunt opvangen. Ook helpen squats je bekkenbodem uit te lijnen. Net als voor andere oefeningen tijdens je zwangerschap geldt wel dat het geen pijn moet opleveren, en je je hartslag wat lager moet houden.
Squats behoren tot de meest gebruikte oefeningen in de programma’s van Fitchannel. Het is, zoals eerder gezegd, namelijk een perfecte oefening om af te vallen, spieren op te bouwen of allround fit te worden. Bij Fitchannel doe je je squats in je eigen huis, en helpen trainers als Radmilo Soda, Mark Tuitert en Carlos Lens je met de perfecte uitvoering. Probeer het nu!