• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Ontdek waarom blauwe bessen gezond zijn
Voeding

Ontdek waarom blauwe bessen gezond zijn

Dat blauwe bessen gezond zijn, weet bijna iedereen. Zeker sinds ze tot superfood gebombardeerd zijn. Maar wat doen ze nou precies? Fitchannel zocht uit welk effect deze blauwe vitaminebommetjes hebben op je gezondheid!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
26 oktober 2021

Hier zijn blauwe bessen goed voor

Blauwe bessen zitten vol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze krachtige voedingsstoffen hebben op meerdere manieren een gunstig effect op je lichaam. Zo zorgen blauwe bessen voor:

  • een lagere bloedsuikerspiegel

  • een laag cholesterolniveau

  • een lagere kans op diabetes type 2

  • een stralende huid

  • sterke botten

Blauwe bessen houden je bloedsuikerspiegel op peil

Het stofje dat blauwe bessen hun diepblauwe kleur geeft, is de flavonoïde anthocyaan. Dit is een extreem sterke antioxidant, die ongelofelijke effecten heeft op je gezondheid. Uit wetenschappelijke studies blijkt (onder veel meer) dat anthocyanen je bloedsuikerspiegel op peil houden. Dit zorgt dat je je energiek voelt en geen last hebt van plotselinge eetbuien.

Blauwe bessen verlagen je cholesterol

Uit testen met proefdieren blijkt dat blauwe bessen helpen je cholesterol te verlagen. Ratten die blauwe bessen kregen, hadden een beduidend lager cholesterolniveau dan hun collega’s die geen bessen op het menu hadden staan, en sloegen bovendien minder buikvet op. Dit zou betekenen dat blauwe bessen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen, en kunnen helpen om af te vallen. Waarschijnlijk heeft dit alles ook te maken met de werking van anthocyanen.

Blauwe bessen verkleinen de kans op diabetes type 2

Blauwe bessen verlagen volgens verschillende studies de kans op diabetes type 2: uit een Amerikaans onderzoek dat 18 jaar liep, bleek bijvoorbeeld dat mensen die drie keer per week een portie blauwe bessen nemen, significant minder risico hebben op diabetes type 2. Diabetes type 2 komt veel voor bij mensen die kampen met overgewicht, een hoog cholesterol en een instabiele bloedsuikerspiegel. Zoals we net gezien hebben, pakken blauwe bessen nou net deze problemen aan!

Blauwe bessen zijn goed voor de huid

Van alle soorten fruit bevatten blauwe bessen de meeste antioxidanten. Deze stoffen, waaronder de eerder besproken anthocyanen, maar ook vitamine C en E, werken ontstekingsremmend en bestrijden vrije radicalen in je lichaam. Dit zijn agressieve stoffen die cellen en weefsels kunnen beschadigen. Door het eten van blauwe bessen blijft je huid in topconditie en vertraagt het verouderingsproces van je huid. Ook kan het gunstige effecten hebben op huidproblemen als acne en rosacea. De vitamines A en C in blauwe bessen stimuleren daarnaast de aanmaak van collageen, een eiwit dat je huid stevig en elastisch houdt.

Blauwe bessen zorgen voor sterke botten

Blauwe bessen zijn rijk aan voedingsstoffen die je botten gezond en sterk houden. Dit komt door de mineralen calcium (bekend uit melk), magnesium, ijzer en fosfor. Deze mineralen dragen stuk voor stuk bij aan het versterken van je botten. Doordat blauwe bessen ook nog eens vitamine K bevatten, wordt calcium bovendien beter in je lichaam opgenomen!

Hoe kun je het best blauwe bessen bewaren?

Blauwe bessen kun je het best bewaren in de koelkast. Het is wel zaak te zorgen dat ze niet te vochtig worden. Leg er daarom eventueel een keukenpapiertje onder. In een papieren zak of plastic bakje in de koelkast zijn blauwe bessen enkele dagen houdbaar; zodra ze slap of beschimmeld zijn, weet je dat ze niet goed meer zijn. Als je ze langer wilt bewaren, kun je blauwe bessen invriezen in een afgesloten bakje. Ze verliezen dan wel een deel van hun stevigheid en structuur. Bessen uit de vriezer kun je daarom het best gebruiken om in recepten te verwerken. Blauwe bessen uit de vriezer behouden overigens wel hun voedingswaarde. Sterker nog: bessen uit de vriezer bevatten meer vitamine C dan verse!

Deel dit artikel