• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Gember: lekker én gezond!
Voeding

Gember: lekker én gezond!

Gember is bezig aan een flinke opmars! In menig kantoor, café en huishouden is de verse gemberthee niet meer weg te denken. En ook in steeds meer zoete en hartige recepten steelt gember de show. Dat gember lekker is, mag dus geen verrassing meer zijn. Maar gember is ook super gezond. In dit artikel lees je alles over de gezondheidsvoordelen van gember!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
26 oktober 2021

Wat is gember?

Gember is de wortelknol van de gemberplant. Deze plant behoort tot de familie van de Zingiberaceae, die verwant is met kurkuma, kardemom en laos. De gemberwortel heeft een kurkachtige schil en knobbelige uitstulpingen. Gember komt oorspronkelijk uit Azië, en wordt al sinds de eerste eeuw na Christus naar Europa geëxporteerd; de Romeinen waren er al gek op! Je kunt gember vers gebruiken, maar je kunt het ook inleggen, konfijten, of er thee van maken. Daarnaast is gember als poeder verkrijgbaar.

Waar is gember goed voor?

Of gember gezond is? Jazeker! De knol bevat talloze vitaminen en mineralen, waaronder B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Ook barst gember van de antioxidanten, waardoor het ontstekingsremmend werkt. Daarnaast bevat de gemberwortel een aantal stofjes die je vrijwel alleen in gember tegenkomt, zoals gingerol, shogoal en zingiberene. Hieronder lees je waar al deze bestanddelen goed voor zijn.

Gember is goed voor je darmen en maag

Gember stimuleert de alvleesklier die spijsverteringsenzymen aanmaakt. Dit heeft tot gevolg dat je spijsvertering op gang komt en voedingsstoffen sneller worden verwerkt. Ook draagt gember bij aan een betere peristaltiek. Dit zijn de samentrekkende bewegingen van je maag en darmen. Dankzij deze eigenschappen helpt gember brandend maagzuur, verstoppingen en een opgeblazen gevoel tegen te gaan!

Gember helpt tegen misselijkheid

Gember is bewezen effectief tegen misselijkheid als gevolg van zwangerschap, menstruatie en reisziekte. Dit zou vooral te maken hebben met het stofje gingerol, dat tevens een zuiverend effect heeft op je lichaam. Dankzij shogoal werkt gember ook verlichtend bij eventuele pijn.

Gember is goed voor je huid

Vanwege de vele antioxidanten die er in zitten, zou gember volgens onderzoekers goed zijn voor de huid. Dit geeft het namelijk een ontstekingsremmende werking, die zou zorgen voor een jongere en gelijkmatige huid.

Gember helpt je om af te vallen

Doordat gember de stofwisseling aan het werk zet, worden voedingsstoffen snel en effectief in je lichaam opgenomen. Zo verbrand je meer calorieën en helpt het je als je aan het afvallen bent. Ook zorgt gember voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, waardoor je minder last hebt van plotselinge snackneigingen. Om echt gewicht te verliezen, is het natuurlijk ook belangrijk een gezond voedingspatroon te volgen en voldoende te bewegen!

Hoeveel gember op op een dag?

Gember verlaagt de bloeddruk. Als je een hoge bloeddruk hebt, kan dat een voordeel zijn, maar voor ieder ander is dit een reden om rustig aan te doen met gember. Twee a drie koppen gemberthee is evenwel geen probleem. Verwerk je verse gember in je maaltijd? Gebruik dan niet meer dan 1 cm van de verse gemberwortel.

Hoe kan je gember verwerken?

Tegenwoordig wordt gember het meest geconsumeerd als gemberthee. Als je geen genoeg kunt krijgen van het drinken van gember, kun je het ook eens verwerken in een smoothie of sapje. Daarnaast wordt het al vele eeuwen gebruikt als smaakmaker in gerechten; zowel vers, gekonfijt als in poedervorm. Op het platform van Fitchannel vind je talloze inspirerende tips en gerechten met gember!

Deel dit artikel