Je hoopt op een energieboost na het eten van je maaltijd, maar het enige wat je krijgt is een flinke inkakker. Hoe komt dat toch?
Er zijn veel theorieën over hoe dit precies kan en waarom dit zo is. En één van die theorieën is dat er te veel bloed naar je maag gaat waardoor er niet genoeg bloed zou overblijven voor de hersenen. Volgens Sander Kersten, hoogleraar voedingswetenschappen van de Wageningen Universiteit, gaat er inderdaad meer bloed naar je maag-darmkanaal, maar zorgt je lichaam er alsnog voor dat er evenveel bloed naar de hersenen stroom. Die vlieger gaat dus niet op.
Maar wat is het dan? Ligt het misschien aan een te lage bloedsuikerspiegel na het eten? Nope. Ook dat is een broodje aap verhaal volgens Kersten. Het klopt wel dat je bloedsuikerspiegel na het eten eerst omhoog gaat en daarna weer daalt, maar zo snel heeft het geen effect.
Het is dus lastig om met 100% zekerheid te zeggen wat het wél is. Maar wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van je after dinner dip is je biologische klok. Alles in je lichaam heeft namelijk een ritme, dus ook je alertheid, stofwisseling, bloedsuikerspiegel, temperatuur, hersenfunctie, hartslag en bloeddruk. Aan het einde van de middag is je lichaamstemperatuur dan ook het hoogste en bepaalde hormoonspiegels zijn het hoogste in de ochtend.
De meeste mensen hebben een dal in hun alertheid rond een uur of twee ’s middags. En dit valt toevallig net samen met de periode na de lunch. Ook zonder een maaltijd zou dit ritme optreden. Waarom? Je lichaam switcht op dit moment van zenuwstelsel-stand.