Wat doet vitamine D in ons lichaam Samen met calcium zorgt vitamine D ervoor dat je sterke botten krijgt en behoudt. Vitamine D is daarnaast van invloed op de spieren en jouw afweersysteem.
Waar zit het in
Bij vitamine D denk je vaak meteen aan de zon. Door genoeg tijd buiten te besteden, bouw je een vitamine D voorraadje op, zeker in de zomer. Dat klopt uiteraard. Alleen is de zon niet de enige bron van vitamine D die wij kennen. Ook in vette vis (denk aan zal, forel en makreel), eieren , kaas, levertraan en rundvlees, zit vitamine D.
Wat doet een tekort
Een tekort kan onder andere vermoeidheid, spierpijn, kramp in de spieren en bot- en gewrichtsklachten veroorzaken. Wanneer je al een langere tijd een tekort hebt aan vitamine D, kunnen deze klachten verergeren naar spierziekten, zenuwafwijkingen en ontkalking en vergroeiing van de botten.
Wie zijn er vatbaar voor een Vitamine D tekort
Wanneer je regelmatig buiten komt en voldoende producten eet waar vitamine D in zit, hoef je niet gelijk in de stress te schieten. Maar bewust blijven is altijd een goed idee. Gemiddeld heeft 40% - 60% van de Nederlandser een vitamine D tekort. Dit verschilt uiteraard in de zomer en wintermaanden.
Tot de leeftijd van ongeveer 50 jaar, geldt een aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D per dag.
Helaas zijn er altijd mensen die iets meer hun best moeten doen om een te kort te voorkomen:
Hoe los je een tekort op
Ga naar buiten! De eerste, de makkelijkste en de leukste optie om ervoor te zorgen dat jij meer vitamine D opneemt. Dagelijks zo’n 20 -30 minuten buiten wandelen met de handen en het hoofd lekker in de buitenlucht, ja ook als het bewolkt is!
Let daarnaast op een gevarieerd en gezond voeding en drinkpatroon met producten waar vitamine D en kalk in zit.
Behoor je tot de groep mensen die meer moeite moet doen om voldoende vitamine D binnen te krijgen en een grotere kans heeft op een vitamine D tekort? Dan kun je er altijd voor kiezen om een vitamine D supplement te nemen. Let wel op: Ga niet zomaar iets slikken. Overleg altijd met een specialist of de huisarts - wat voor jou de beste optie is.
Nu je voldoende informatie hebt over vitamine D, is het tijd om aan de slag te gaan. Kom van die stoel, trek je jas aan en ga naar buiten!