• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Opbouwen na een schouderblessure? Volg dan dit stappenplan!
Beweging

Opbouwen na een schouderblessure? Volg dan dit stappenplan!

Een schouderblessure kan een flinke domper zijn voor je fitnessroutine. Of je nu een ervaren sporter bent of net begonnen was met trainen, herstellen van een blessure vraagt om een zorgvuldige aanpak. Het is verleidelijk om direct weer voluit te gaan, maar om terugval te voorkomen is het belangrijk om stap voor stap op te bouwen. In deze blog lees je hoe je op een verantwoorde manier kunt opbouwen na een schouderblessure en je fitness weer kunt oppakken.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
08 september 2024

Stap 1: Rust en hersteltijd respecteren

De eerste stap na een schouderblessure is, zoals bij elke blessure, rust houden. Geef je lichaam de tijd om te genezen voordat je weer begint met trainen. De schouder is een complex gewricht dat bij veel bewegingen betrokken is, van duwen en trekken tot draaien. Als je de schouder te vroeg weer belast, kan dat leiden tot een nieuwe blessure of het verergeren van de bestaande klachten. Overleg bij twijfel altijd met een fysiotherapeut of arts voordat je de fitness weer oppakt. Een schouderblessure kan namelijk variëren van weken tot maanden, afhankelijk van de blessure.

Stap 2: Begin met mobiliteitsoefeningen

Zodra je blessure voldoende is hersteld, kun je beginnen met het herwinnen van de mobiliteit van je schouder. Het doel is om de natuurlijke bewegingsvrijheid terug te krijgen zonder het gewricht te overbelasten. Oefeningen zoals armcirkels en de "wand crawl" zijn ideaal om de schouder soepel te maken. Begin met kleine, gecontroleerde bewegingen en vergroot het bereik geleidelijk. Ook lichte stretching kan helpen om spanning los te maken, bijvoorbeeld door je arm over je borst te trekken en dit enkele seconden vast te houden.

Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en pijnlijke bewegingen te vermijden. Mobiliteitsoefeningen zorgen ervoor dat je de schouder kunt versterken zonder te veel druk op het herstelproces te leggen. Hiermee leg je de basis voor de volgende stap: het opbouwen van kracht en stabiliteit.

Stap 3: Bouw kracht op met lichte gewichten

Als je schouder weer mobiel is en je pijnvrij kunt bewegen, kun je beginnen met lichte krachttraining. Kies voor oefeningen die de schouderspieren versterken zonder te veel druk uit te oefenen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Rotator cuff oefeningen: deze versterken de kleine, stabiliserende spieren in de schouder.
  • Laterale en frontale raises: met lichte gewichten of weerstandsbanden.
  • Push-ups tegen de muur: om je schouders langzaam weer te laten wennen aan het dragen van je eigen lichaamsgewicht.

Start altijd met lichte gewichten en verhoog de intensiteit geleidelijk naarmate je sterker wordt en je schouder stabieler aanvoelt.

Stap 4: Kies voor gecontroleerde bewegingen

Het is verleidelijk om weer snel terug te keren naar je oude fitnessniveau, maar het is essentieel om gecontroleerde en langzame bewegingen uit te voeren. Vermijd oefeningen waarbij je schouder plotseling moet bewegen of draaien, zoals zware overhead presses of schouderduwen. Focus in plaats daarvan op stabiliteitsoefeningen en oefeningen waarbij je je schouders kunt ondersteunen, zoals de leg press of machines waarbij je je schouder ontziet.

Stap 5: Opbouwen na schouderblessure met een gepersonaliseerd programma

Opbouwen na een schouderblessure vraagt om een gestructureerd en individueel aangepast plan. Een online platform zoals Fitchannel kan daarbij helpen. Met Fitchannel kun je trainingen kiezen die passen bij jouw herstelstadium. Er zijn verschillende programma's beschikbaar die rekening houden met blessures en verschillende moeilijkheidsgraden aanbieden. Zo kun je de intensiteit van je trainingen aanpassen naarmate je sterker wordt, zonder je schouder te overbelasten.

Met de deskundige begeleiding en aanpasbare programma's van Fitchannel kun je je fitness op een veilige manier weer oppakken, stap voor stap. Blijf consistent, luister naar je lichaam en voor je het weet, ben je weer terug op je oude niveau, zonder terugval!

Heb je hulp nodig bij het veilig opbouwen na je schouderblessure? Start vandaag met een Fitchannel-programma dat past bij jouw situatie en doelen!

Deel dit artikel