• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Jumping Jacks 101
Beweging

Jumping Jacks 101

Lees hier onze Jumping Jacks guide waarin we alles over de oefening uitleggen zodat jij zonder problemen thuis kan beginnen aan je workout!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
08 juli 2020

Wat zijn Jumping Jacks?

Jumping Jacks, ook wel Star Jumps genoemd, is een oefening waarbij je de grote spiergroepen in je benen en armen aan het werk zet. De oefening is bedoeld om je hartslag te verhogen en je spieren te trainen. Een goeie oefening om toe te voegen aan je routine als je voor een full-body workout gaat!

Hoe doe ik een Jumping Jack?

Om de oefening uit te voeren heb je geen apparatuur nodig. Alleen is het wel handig om ervoor te zorgen dat je voldoende ruimte voor jezelf vrijmaakt. De oefening gaat als volgt:

 1. Ga in de beginnende positie klaarstaan door recht op te staan met je benen naast elkaar en je armen langs je lichaam
 2. Buig lichtjes je knieën en spring in de lucht
 3. Beweeg je benen naar schouderbreedte terwijl je in de lucht springt. Ondertussen strek je ook je armen boven je hoofd uit
 4. Spring nu weer terug in de start positie

Om gevoel te krijgen voor de bewegingen die je moet maken, is het handig om deze een paar keer op een rustig tempo uit te oefenen. Zodra je de bewegingen onder de knie hebt is het de bedoeling om deze op een relatief snel tempo achter elkaar uit te voeren.

Welke spiergroepen train ik? Welke resultaten haal ik?

Doordat je meerdere delen van je lichaam tegelijkertijd beweegt, legt deze oefening de nadruk op meerdere spiergroepen:

 • Beenspieren: doordat je moet springen bij deze oefening zorg je ervoor dat je de bovenbeen- en kuitspieren belast. Naast deze spieren activeer je ook de spieren in je voeten.
 • Rug-, schouder en borstspieren: door je armen in de lucht te gooien activeer je deze spiergroepen.
 • Buik- en bil- en heupspieren: doordat de onderlichaam en bovenlichaam tegelijkertijd bewegen train je ook je buik-, bil en heupspieren. Deze zorgen ervoor dat je lichaam stabiel blijft tijdens de oefening.

Hoeveel calorieën verbrand ik?

Hoeveel calorieën je verbrand tijdens het uitvoeren van deze oefening hangt van meerdere factoren af; namelijk de verhouding tussen je lengte en gewicht, je geslacht en ook je leeftijd. Deze factoren hebben allemaal invloed op je stofwisseling die bepaald hoeveel calorieën je verbrand tijdens het uitvoeren van een oefening. Daarnaast hangt het aantal verbrande calorieën af van de intensiteit waarop je een oefening uitvoert.

Maar om je toch een idee te geven hoeveel calorieën je verbrand tijdens een sessie Jumping Jacks hebben we hier voor jou de volgende gegevens:

 • De gemiddelde Nederlandse man verbrand ongeveer 60 calorieën als hij 5 minuten lang Jumping Jacks volhoudt.
 • De gemiddelde Nederlandse vrouw verbrand ongeveer 50 calorieën als zij 5 minuten lang de oefening volhoudt.

Let op! Doordat de intensiteit van een oefening kan verschillen per persoon blijft dit maar een schatting.

Welke varianten zijn er allemaal?

Naast de originele manier zoals we je hierboven hebben uitgelegd zijn en vele variaties op de Jumping Jack mogelijk. We hebben hier een klein lijstje opgesteld van onze favorieten als geneigd bent wat nieuws toe te voegen aan je work-out:

 • Tegen de richting in: door met je armen in de lucht te beginnen in plaats van langs je lichaam voelt het alsof je Jumping Jacks doet tegen de richting in.
 • Seal Jack: in plaats van je armen de lucht in te bewegen spreid je ze horizontaal naast jezelf uit en maak je een klappende beweging bij elke sprong. Je doet de beweging na van een klappende zeehond, vandaar ook de naam: Seal Jack.
 • Ski-Jack: door te bewegen als een langlaufende skiër doe je de Ski-Jack. Dit doe je door je linkerarm richt voor je uit te trekken terwijl je een sprong maakt zodat je linkerbeen voor staat. Vervolgens wissel je af door hetzelfde te doen met de rechterhelft van je lichaam.

Nu weet je alles over Jumping Jacks en ben je er klaar voor om ze toe te voegen aan je work-out! Heb je toch nog vragen? Stel ze aan ons gerust, we helpen je graag op weg!

Deel dit artikel