Eten is vanzelfsprekend, eten doen we elke dag. Eten is gezellig en eten moet lekker zijn! Eten helpt je ook fit en gezond te blijven. Het veranderen van je eetpatroon kan je bijna zien als een project. Je hebt een plan van aanpak nodig en moet dan proberen dat beetje bij beetje te integreren in je leven.
De diëtisten van Dietheek kunnen jou coachen op het gebied van voeding en leefstijl. Stap voor stap en op je eigen tempo ga je onder begeleiding jouw doelen behalen. De adviezen zijn aangepast op je leefstijl en wat haalbaar is voor jou.
Om je vast op weg te helpen staan hieronder 5 tips die je ondersteunen bij een gezond eetpatroon:
Plannen is de beste basis. Maak aan het begin van de week een planning met wat je van plan bent te gaan eten die week. Je kan ervoor kiezen om dit voor elke maaltijd te doen of middels een planning voor alleen je warme maaltijd. De diëtist kan je hier bij helpen met bijvoorbeeld een dag- of weekmenu.
Probeer maximaal 2 tot 3 keer per week boodschappen te doen. Zo kom je niet in de verleiding om producten te kopen die minder gezond voor je zijn. Nog steeds moeite met alle verleidingen? Doe dan eens je boodschappen online, zo loop je in ieder geval niet langs de vakken met al dat lekkers.
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt. 1,5 tot 2 liter drinkvocht per dag is voldoende. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en de gezondheidstoestand. Dit hoeft niet alleen water te zijn, koffie en thee tellen ook mee. Heb je zin in iets anders? Kies dan eens voor water met koolzuur of met fruit/groente erin. Het kan ook zijn dat je een trek of hongergevoel krijgt doordat je te weinig drinkt. Houd je vocht dus goed op peil.
Voldoende slaap/rust is heel erg belangrijk als je je gezond en fit wil voelen. Als je te weinig slaapt, voel je je waarschijnlijk niet uitgerust. Er zijn aanwijzingen dat te weinig slapen zorgt dat je meer gaat eten en dat je aankomt. Misschien herken je het wel dat als je moe bent je concentratie slechter is en het daardoor ook lastiger is verleidingen te weerstaan.
Het eten van voedingsmiddelen die zorgen voor voldoende verzadiging is als laatste niet de minst belangrijkste. Ons lichaam kan voor een deel aangeven of het al dan niet energie nodig heeft. Daarbij geeft je lichaam aan of het trek heeft of dat verzadiging bent. Dit wordt onder andere aangestuurd door hormonen die de eetlust beïnvloeden. Ook speelt aangeleerd gedrag hierin een rol. Maar ook het eten zelf heeft invloed hoeveel trek je hebt. Zo is het gewicht, volume, portiegrootte, de tijd dat het eten in de maag zit en de samenstelling qua vetten, koolhydraten en eiwitten belangrijk.
Wil jij na het lezen van dit artikel adviezen over hoe jij het beste je leefstijl kan veranderen? Maak dan een afspraak met een van onze diëtisten bij jou in de buurt via www.dietheek.nl