Een maagverkleining om af te vallen, je hoort het steeds meer. Het lijkt bijna wel ‘normaal’ geworden om je te laten opereren om gewicht te verliezen. Maar kun je eigenlijk wel zonder risico’s je laten opereren om af te vallen?
Welke eisen worden er gesteld om in aanmerking te komen voor een operatie om af te vallen? Is het voor iedereen met overgewicht een oplossing of komt er maar een kleine groep mensen voor in aanmerking?
In het ziekenhuis krijg ik veel te maken patiënten met morbide obesitas (extreem overgewicht) die een operatie willen krijgen en patiënten die daadwerkelijk al de bariatrische operatie hebben gehad. Een bariatrische operatie is een operatie die wordt gedaan bij mensen met ernstig overgewicht met als doel om gewicht te verliezen.
Mensen met veel overgewicht, ze hebben een BMI hoger dan 40, of hoger dan 35 als ze hiernaast een ziekte als diabetes of bijvoorbeeld hoge bloeddruk hebben. Het overgewicht moet al langer dan vijf jaar bestaan en mensen moeten meerdere begeleide pogingen bij een diëtist hebben gehad om af te vallen.
Er kunnen tijdens én na de operatie verschillende complicaties ontstaan, zoals lekkages, bloedingen en maagzweren. Er is kans op het ontwikkelen van lactose intolerantie, vitaminetekorten, haaruitval, extreme moeheid en mogelijk kan je niet meer alle voedingsproducten verdragen. Het sociale leven kan worden beïnvloed omdat je niet meer alles kunt eten en alleen nog zeer kleine porties kunt eten.
Het lijkt dan wel steeds normaler te worden, zo’n operatie, maar er worden strenge criteria opgesteld voor wie wel of niet in aanmerking komen. Het liefst zijn deze operaties zo min mogelijk nodig en lukt het de mensen om, eventueel met hulp van een diëtist en/ of een beweegprogramma, om op een gezond gewicht te komen en dagelijks meer te gaan bewegen.