• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Baal momenten: Waarom heb ik ze en wat doe ik ermee?
Leefstijl

Baal momenten: Waarom heb ik ze en wat doe ik ermee?

Herken je dat je soms helemaal klaar bent om te gaan sporten en soms jezelf amper van de bank krijgt? Maar als je doelen voor jezelf stelt, dan is het toch gewoon een kwestie van doen?

DSC02760
Dominique & Thijs Performance coaches
29 januari 2020

Als je fitter wilt worden of meer wilt afvallen, dan ga je toch gewoon drie keer in de week sporten? Nee, zo werkt het niet!

Veel mensen zullen herkennen dat je het ene moment gemotiveerd bent om te gaan sporten en het andere moment uitgeblust op de bank zit. Het gevolg is dat het je niet lukt om te doen wat je jezelf had voorgenomen, bijvoorbeeld sporten of een gezonde maaltijd koken. Wanneer dit gebeurt, kan dit aanvoelen als een baalmoment. Dit heeft een negatieve invloed op je motivatie en zelfvertrouwen en dit zorgt ervoor dat het moeilijker wordt om jezelf ertoe te zetten door te gaan met je doel(en). Die pieken en dalen in motivatie zijn volkomen normaal!

Pieken en dalen

Uit onderzoek blijkt dat motivatie pieken en dalen heeft, dat is normaal. Dit heeft iedereen! Motivatie schommelt per uur, per dag, per week. Als je je leefstijl wilt veranderen, ben je vaak een langere tijd bezig. Om een langer termijn doel te behalen, zal je op de korte termijn soms flink moeten doorzetten. Het lastige is alleen dat je de ene dag meer bereid bent om door te zetten dan de andere dag.

Nu je weet dat het normaal is dat jouw motivatie af en toe laag is, kun je nu focussen op hoe je het beste met deze baalmomenten om kunt gaan. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken op de momenten dat je motivatie hoog is én wanneer die laag is. Zo kun je altijd blijven werken aan jouw doel.

Momentopname

Het is belangrijk om te weten is dat het oké is om baalmomenten te hebben. Dit zegt niets over jou als persoon, over jouw inzet of over jouw mogelijkheid om je leefstijl te veranderen. Het betekent alleen dat op dit moment jouw motivatie laag is waardoor het op dit moment zwaarder is voor jou om te werken aan je doelen. Het is een momentopname. Accepteer je baalmomenten en vertrouw erop dat je motivatie weer zal stijgen.

Wanneer je motivatie hoog is: Maak hier gebruik van!

Wanneer de motivatie hoog is hebben we snel de neiging om volle bak actie te ondernemen om je doel te bereiken, zoals het starten van een streng dieet of het voornemen van een strak sportschema. Maar omdat je motivatie op dat moment hoog is, is het ook goed om je vast voor te bereiden op de baalmomenten die misschien gaan volgen ná deze motivatiepiek.

Bijvoorbeeld:

  • Haal genoeg boodschappen voor een aantal dagen (of week) zodat je op de minder gemotiveerde dagen je boodschappen al in huis hebt.
  • Of leg je sportkleding vast in het zicht, zodat je bij thuiskomst de drempel om aan je sportles te beginnen zo laag mogelijk maakt.

Wanneer je motivatie laag is

De momenten waarop je motivatie laag is (je baal momenten) zijn het lastigst om mee om te gaan. Toch kun je ook dan nog acties ondernemen die je minder energie kosten.

  • Dit is hét moment waarop je je hebt voorbereid toen je motivatie hoog was. Je kunt nu profiteren van de voorbereidingen die je hebt getroffen om toch nog te gaan sporten of gezond te eten.
  • Weet dat elke stap in de goede richting er één is. Bedenk kleine acties waarbij je alsnog kunt werken aan jouw doel. Denk bijvoorbeeld aan:
    - Het uitvoeren van één oefening van je sportschema of sportles. Het mag zelfs nog kleiner door jezelf die dag één keer op te drukken of één squat te doen.
    - Het eten van één stuk groente of fruit;
    - Het delen van je baal momenten in de Fitchannel Community. Door hier open over te zijn leer je vaak dat je niet de enige bent met baalmomenten en krijg je soms net dat steuntje in de rug dat je helpt weer door te zetten.

    Kortom, het is volkomen normaal om het af en toe even niet te zien zitten als het gaat over het veranderen van je leefstijl. De manier waarop je hiermee omgaat heb je wel zelf in de hand en de genoemde tips kunnen je hierbij helpen! Onthoud: Baalmomenten zijn geen faalmomenten!
Deel dit artikel