In de jaren voordat ik startte mij om te scholen tot Orthomoleculair therapeut was ik weinig bezig met voedingssuppletie. Uiteraard heb ik wel eens wat potjes gekocht maar eigenlijk had ik geen idee wat ik waarvoor moest slikken. Overbodig om te zeggen dat ik al helemaal niet wist waar ik op moest letten bij aanschaf, als ik naar het etiket keek. Nu ben ik inmiddels natuurlijk een stuk wijzer maar om mij heen zie ik nog een hoop verwarring en vraagtekens. Vandaar dit blog om wat meer duidelijkheid te creëren. Waarom hebben we extra suppletie nodig? Wat zijn nuttige basis supplementen aanvullend op een gezond voedingspatroon? En als laatste, vaak vergeten maar zo belangrijk: etiket lezen! Het ene potje magnesium is het andere niet ;)
Extra suppletie
Er zijn verschillende redenen te noemen waarom we extra suppletie nodig hebben.
Suppletie kiezen
Ik heb natuurlijk een behoorlijke hoeveelheid potjes en flesjes op de plank staan. Ik probeer namelijk van alles uit om ervaring op te doen en mijn cliënten goed te kunnen adviseren. Ik gebruik suppletie vaak tijdelijk als kuur maar een aantal supplementen reken ik tot mijn basis suppletie wat ik elke dag inneem.
Multivitamine
Een multivitamine is een mooie basis om mee te beginnen. Bij een goede orthomoleculair verantwoorde multi zijn alle vitaminen en mineralen zo optimaal als mogelijk gedoseerd. Daarnaast bevat het een goed gedoseerde B-complex. Let er daarbij altijd op dat de B12 in de actieve goed opneembare vormen is toegevoegd. Dit zijn methylcobalamine of adenosylcobalamine. In een klein tabletje of capsule zijn de doseringen natuurlijk niet zo hoog als bij suppletie van een enkele stof. Aan een aantal voedingsstoffen is meer behoefte. Extra inname hiervan is een mooie aanvulling op een multivitamine.
Vitamine C
Vitamine C functioneert als co-enzym voor ongeveer 300 functies in ons lichaam. Niet alleen in de winter hebben we veel profijt van deze vitamine. Ook in de zomer helpt het als antioxidant onze huid beschermen tegen schade veroorzaakt door UV straling. Daarnaast zorgt straling van de zon voor afbraak van collageen wat zorgt voor rimpels en verslapping van de huid. Vitamine C is daarom belangrijk omdat het bijdraagt aan de vorming van collageen wat de huid verstevigt en de conditie van de huid helpt te ondersteunen. Het advies is om dagelijks minimaal 1 tot 3 gram in te nemen verspreid over de dag. Alles tegelijk innemen heeft geen zin want vitamine C kan per keer maar beperkt opgenomen worden in het lichaam. Je kan kiezen voor ascorbinezuur of een gebufferde ontzuurde vorm van vitamine C die wat milder is voor de maag.
Vitamine D
Na mijn blog over vitamine D behoeft deze vitamine eigenlijk geen verdere uitleg. Er heerst een chronisch tekort aan deze belangrijke vitamine en is de oorzaak van een hoop (vage) lichamelijke en mentale klachten. Vitamine D is een van de goedkoopste vitamines dus heb je een klein budget dan is dit zeker een aanrader. Kies altijd voor vitamine D3 dit is de best opneembare natuurlijke vorm van Vitamine D. Dagelijks minimaal 25 mcg vitamine D is een mooie onderhoudsdosering. In de winter zou je dit kunnen verhogen naar minimaal 50 mcg.
Visolie
Wie eet er elke week 2 x rauwe vette vis?! Nou ik in elk geval niet. Alhoewel ik wel in de buurt kom met om de week een lekkere harinkje is dat toch niet genoeg om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Gebakken vette vis eet ik wel vaker maar door verhitting gaan een hoop van de gezonde vetzuren verloren (het beste is rustig stomen). Deze essentiële vetzuren bestaan uit ALA, EPA en DHA. ALA is de moeder van de omega 3 vetzuren uit een plantaardige bron. Dit wordt slechts voor een klein gedeelte omgezet naar de actieve vormen EPA en DHA die actief zijn in het zenuwstelsel, hersenen en hart- en bloedvaten. Helaas verloopt deze omzetting niet bij iedereen even vlot en is extra inname van EPA en DHA via voeding en supplementen belangrijk. Zeker als vegetariër of veganist is een aanvullend Omega 3 supplement in de vorm van Algenolie aan te raden. Algenolie bevat van nature EPA en DHA. Check bij het kiezen van een supplement altijd het etiket op de hoeveelheid EPA en DHA. De totale capsule bevat vaak 1000 mg maar hiervan is maar een gedeelte EPA en DHA. Een goede dosering is als beide vetzuren minimaal 500 mg per capsule zijn. Omega 3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij de hersenfunctie. Een tekort aan Omega 3 vetzuren blijkt veel voor te komen bij aandoeningen als depressie, ADHD en dementie. Daarnaast draagt het bij aan de verbranding van verzadigde vetten.
Magnesium
Ook als je niet sport is het innemen van extra magnesium belangrijk. Onze voeding bevat hier nog maar weinig van en door onze hoge stressbelasting (zoals eerder genoemd) hebben we het juist extra hard nodig. Het speelt een rol bij meer dan 300 processen in ons lichaam en is betrokken bij bescherming en groei van onze cellen en de aanmaak van hormonen. Bekender is het feit dat magnesium belangrijk is voor het aanspannen en ontspannen van de spieren. Magnesium werkt hierbij nauw samen met calcium, wat we over het algemeen voldoende binnen krijgen. Daarnaast heeft magnesium ook een grote invloed op onze mentale functies zoals het geheugen en concentratievermogen en het heeft een angstremmende en ontspannende werking. De minimale dagelijkse behoefte ligt zo rond de 350 mg maar varieert sterk, afhankelijk van voeding, stress, leeftijd, gewicht, sport, geslacht. De dagelijkse behoefte kan wel oplopen tot 600 à 700 mg per dag. Om aan voldoende magnesium te komen is het dus belangrijk om op je voeding te letten. Groene bladgroenten, gerstegras en chlorella zijn een rijke bron van magnesium veel meer dan vlees en zuivel. Daarnaast is het verstandig om aan te vullen met een goede kwaliteit supplement. Er zijn veel soorten magnesium en ook een aantal slecht opneembare vormen zoals magnesiumoxide. Dit zit vaak in goedkope suppletie en doet niks voor het lichaam want het kan niet opgenomen worden. De beste opneembare vormen zijn magnesium -bisglycinaat -tauraat, -malaat en -citraat. Check altijd op het etiket of deze vormen tussen haakjes staan. Dus bijvoorbeeld magnesium (bisglycinaat) 200 mg. Dit betekent dat er daadwerkelijk 200 mg werkzame stof in het supplement zit. Staat het zonder haakjes dan kan van die 200 mg bijvoorbeeld slechts 50 mg werkzame stof zijn.
Noëlle van Seggelen is Orthomoleculair voedingscoach en heeft haar eigen praktijk Vitamin Coach. Voor Fitchannel.com schrijft ze een tweewekelijkse blog over voeding en de invloed hiervan op onze gezondheid. Volg haar ook op Instagram @vitamincoach.noelle