• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
100 stappen achteruit is 1000 stappen vooruit
Beweging

100 stappen achteruit is 1000 stappen vooruit

Er zit veel wijsheid in dit oud Chinese gezegde. In China zie je regelmatig mensen achteruitlopen. Waarom eigenlijk? We hebben de vijf voordelen van achteruit lopen voor je op een rijtje gezet

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
14 maart 2022

1. Versterken van je knieën en je beenspieren
Door achteruit te lopen versterk je de quadriceps, dit is de spier die boven je knieën zitten. Deze fungeert als schokdemper als je vooruitloopt. Ook zorgt achteruitlopen voor meer bloedstroom naar je pezen die achter je knieschijf zitten, meer bloed naar deze pezen zorgt voor beter herstel. Hierdoor worden je knieën sterker. Achteruitlopen wordt dan ook aangeraden aan mensen met knieklachten of die moeten herstellen van knieoperaties.

2. Je krijgt betere coördinatie
We zijn niet gewend om achteruit te lopen. Dit vraagt andere coördinatie van spieren en je lichaam. Je zet af met je voorvoet en komt ook weer neer op je voorvoet. In het begin voelt het anders en ‘niet gewoon’ aan, maar het verbetert wel je conditie.

3. Goed voor je balans
Deze ‘nieuwe’ coördinatie zorgt ook dat je je balans verbetert. Het is bewezen dat mensen die achteruit lopen oefenen minder kans hebben om te vallen of te struikelen.

4. Versterken van je onderrug
Door achteruit te lopen versterk je je hamstrings – dit zijn de spieren aan de achterkant van je been. Vaak worden deze vergeten, maar de hamstrings zijn zeer belangrijk om je billen letterlijk te ondersteunen en om rugklachten te voorkomen. Heb je last van je onderrug? Ga dan eens een stukje lopen en een deel daarvan achteruit!

5. Mindfullness
Geloof het of niet, maar door achteruit te lopen activeer je andere verbindingen in je hersenen. Deze verbindingen scheiden gelukstofjes af. En doordat je meer concentratie nodig hebt bij het achteruitlopen, ben je met je gedachten meer in het hier en nu.
De essentie van mindfulness.

Kortom, veel voordelen om een paar keer per week, als je toch wandelt, achteruit te lopen.

Safety First
Zoek een stuk weg dat goed vlak is en waar je de richting kunt aanhouden via bijvoorbeeld een witte streep of andere markering. Zorg ook dat het een rustige weg is waar geen (fiets) verkeer is.

Deel dit artikel