• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
20190522 intro koolhydraten

Hoe werkt het?

Koolhydraatarm dieet in het kort

Bij een koolhydraatarm dieet, haal je je energie voornamelijk uit eiwitten en vetten en maar voor een (heel) klein deel uit koolhydraten. Je eet namelijk maar 50 tot 150 gram koolhydraten per dag, waar je er normaal 200 tot 350 gram per dag eet (als gemiddelde volwassen vrouw). Er zijn trouwens ook strengere koolhydraatarme diëten waarbij er maar tussen 20-60 gram koolhydraten per dag wordt gegeten. Dit kan nogal verschillen dus. Heb jij wel eens gehoord van het Atkins of Dr. Frank dieet? Dit zijn allebei voorbeelden van een koolhydraatarme diëten.

Het koolhydraatarme dieet bestaat al jaren en meestal kennen mensen het als manier om af te vallen. Er zijn ook mensen die op deze manier eten omdat zij proberen van hun diabetes type twee proberen af te komen of als preventie op deze ziekte.

Koolhydraatarm wat is het

Koolhydraten

Weet jij wat je nog wel en niet moet geloven over koolhydraten? Het ene moment wordt er geschreven dat ze wel goed voor je zijn, want ze leveren je energie, vervolgens hoor je weer dat koolhydraten dikmakers zijn. Je zou dan je lekkere boterham en (volkoren) pasta’s moeten laten staan als je zou willen afvallen. Snap jij het nog?

Laten we bij de basis beginnen en uitleggen wat koolhydraten precies zijn en waar ze voor dienen: Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle zetmeel, suikers en vezels die in onze voeding voorkomen. Zetmeel en suikers geven ons lichaam energie. Vezels zijn bepaalde type koolhydraten die het lichaam niet kan verteren en vooral heel gunstig zijn voor de darmen. Naast koolhydraten haalt het lichaam ook energie en calorieën uit vetten en eiwitten. Deze drie samen behoren tot de macronutriënten die het lichaam voorzien van energie en voedingsstoffen.

Ontdek onze programma's
Inclusief honderden recepten

20190522 voordelenkoolhydraatarm

Voordelen

van koolhydraatarm eten

- Een langer verzadigd gevoel. Je hebt het gevoel dat je langer vol zit van je eten. Dit komt omdat je nu meer eiwitten en vetten eet. Deze zorgen voor een langer verzadigingsgevoel. Bijkomend voordeel is dat je minder trek heb en minder gaat snoepen.

- Stabiel energieniveau gedurende de dag. Doordat je minder koolhydraten eet, heb je minder schommelingen in je bloedsuiker. Hierdoor heb je geen dipje na het eten, wat je wel eens kan hebben na het eten van een bord pasta.

- Minder aanbod om uit te kiezen. Veel producten zijn koolhydraatrijk waardoor je met een koolhydraatarm dieet minder producten hebt om uit te kiezen. Daarnaast blijf je vaak van koolhydraatrijke producten eten omdat ze zo lekker zijn en weinig verzadigd.

- Minder spiermassa verloren. In combinatie met regelmatig sporten en koolhydraatarm eten verlies je minder spiermassa. Dit komt doordat je voeding bestaat uit veel eiwitten en dit zorgt voor spierbehoud. Het is echter niet zo dat je onbeperkt eiwitten te eten. Het draait uiteindelijk om een calorietekort. Van een te veel aan eiwitten kan je dus ook aankomen

20190522 nadelenkoolhydraatarm

Nadelen

van koolhydraatarm eten

- Tekort aan voedingsstoffen. Als je bijna al je (volkoren) koolhydraatbronnen schrapt, zoals je volkoren boterham, fruit, zilvervliesrijst of aardappels, dan loop je de kans te weinig vezels, B vitamines, vitamine c en mineralen als magnesium, zink en ijzer binnen te krijgen.

- We kunnen niet zonder koolhydraten. Onze hersenen en rode bloedcellen hebben koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. Dus let op dat je het niet te streng volgt. Als je het wil volgen, blijf dan tussen die marge van 50-150 gram koolhydraten en kijk hoe je lichaam hierop reageert.

- Moeilijk vol te houden. Doordat je best veel producten niet of nauwelijks mag eten is het lastig om vol te houden. Vaak merken mensen dit het meest op in sociale kringen.

20190417 Koolhydraatarm conclusie

Conclusie

Als je erover nadenkt om koolhydraatarm te gaan eten om af te vallen, houdt dan in gedachten dat de basisregel is: eet minder calorieën dan dat je verbruikt. Helaas kan je dus niet onbeperkt van die lekkere noten, avocado’s en vis eten… Want ook een teveel hiervan kom je van aan. Mocht je (zwangerschaps) diabetes hebben en je wilt dit dieet gaan volgen, zorg dan dat je begeleid wordt door een diëtist.

We raden het koolhydraatarme dieet niet per se aan of af. Het kan voor sommige mensen werken om af te vallen en er zijn een aantal mensen met diabetes type 2 die er baat bij kunnen hebben. De voor- en nadelen moeten meegenomen worden in de overweging om dit dieet te gaan volgen.

Al bekend met het keto-dieet?
Next level koolhydraatarm eten

koolhydraatarm blog

Is je boterham de boosdoener?

Twijfel je nog of koolhydraatarm eten iets voor jou is? Lees dan onze blogpost. Hier gaan we wat dieper in op dit specifieke dieet.

Lees meer
Recipes-desk

LEKKER EN GEVARIEERD ETEN

Een recepten database met duizenden gezonde, lekkere en makkelijke recepten. Met wekelijkse voedingsschema’s en deskundige begeleiding pas jij jouw leefstijl aan, in een handomdraai.

Wat is Fitchannel.com?

1. WORD FITCHANNEL MEMBER

Kies een abonnement, vul je gegevens in en word lid. Je hebt nu toegang tot het hele platform, alle programma’s en recepten.

2. ONLINE INTAKE

Met een paar muisklikken voltooi je onze online intake. Dit is jouw startpunt van waaruit jij aan je persoonlijke doelen kan werken.

3. EET. BEWEEG. GENIET.

Samen gaan we aan de slag om meer te bewegen, gevarieerder te eten en te genieten van de dingen waar het echt om draait.

Ontdek nu Fitchannel
Lekker koken & honderden workouts